L‘Institut dels Aliments de Barcelona que s’ha posat en marxa aquest curs al bell mig de Mercabarna amb 350 alumnes ja té en marxa la cuina i l’obrador. Aquestes instal·lacions s’afegeixen a les aules, laboratoris i sala de fresc que ja estaven operatives des de l’inici de curs. El centre de formació professional especialitzat en la indústria i en la tecnologia alimentàries concentra tota l’oferta formativa d’aquest àmbit en un únic emplaçament i segueix la idea de singularitzar els centres educatius d’estudis postobligatoris per a famílies professionals.

Espais pràctics amb l’última maquinària del mercat

El nou institut ofereix cicles formatius de grau mitjà i superior i programes de formació i inserció laboral que fins al curs passat s’impartien a tres centres de Barcelona. Els estudis amb més demanda aquest curs són els cicles formatius de grau superior en dietètica i processos i qualitat de la indústria alimentària, i els de grau mitjà en forneria, pastisseria i confiteria i elaboració de productes alimentaris.

Per això, les noves instal·lacions equipades amb maquinària professional i tecnologia punta representen un espai pràctic fonamental per als estudiants. Un exemple en són els aparells que s’utilitzen en els processos de l’elaboració del pa i la rebosteria. “Tenim un forn de carro que és el que ens trobarem a la feina en un futur i està molt bé perquè així practiquem”, explica Daniel López, estudiant de forneria, pastisseria i confiteria.

Tenim de tot i disposem de l’última maquinària del mercat
Jordi Sempere, professor de l’Institut dels Aliments de Barcelona

Uns estudis molt demandats i amb grans oportunitats laborals

L’Institut disposa d’uns 2.100 m2 cedits per Mercabarna per a les aules teoricopràctiques. Els espais del nou centre, el subministrament del material per a la planta d’elaboració, magatzem, sala de tast i els laboratoris els ha finançat el Departament d’Educació amb una inversió inicial de dos milions d’euros.

El centre seguirà ampliant-se els propers mesos i l’objectiu és arribar als 500 estudiants el proper curs. “Estem creixent en el número de cicles formatius i l’oferta és creixent perquè la demanda és molt important”, explica el director de l’Institut dels Aliments, Albert Castillo, ja que “la voluntat és esdevenir un centre integrat referent en estudis relacionats amb l’alimentació a escala de Catalunya, inclús atreure estudiants d’altres comunitats autònomes”.

Volem ser un centre integrat a Mercabarna i de referència en els ensenyaments alimentaris
Albert Castillo, director de l’Institut dels Aliments de Barcelona

De fet, la ubicació de l’Institut dels Aliments de Barcelona al bell mig de Mercabarna, el principal mercat majorista del sud d’Europa amb 600 empreses del sector alimentació, ofereix als alumnes l’oportunitat d’establir sinèrgies amb aquest sector econòmic. També es preveu la possibilitat de signar convenis per a la formació en centres de treball i també de formació dual, així com fomentar projectes de recerca i desenvolupament a través dels programes d’I+D de les empreses del recinte, finançats amb fons europeus.