“L’objectiu de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC) és inventar el futur, però no amb un dibuix sinó amb un prototip“. L’arquitecte Vicente Guallart té molt clar que la lluita contra la pobresa energètica i alimentària no s’aconsegueix només amb pancartes i, per això, des de l’IAAC han construït un hivernacle autosuficient amb materials naturals de km 0 a Can Valldaura, a Collserola. Produeix aliments i també energia solar, i està pensat per ser instal·lat als terrats de grans urbs com Barcelona. D’aquí a uns mesos es replicarà a la coberta d’un edifici destinat a habitatges socials i serà un pas endavant, a escala real, per promoure la sobirania alimentària i energètica a la ciutat.

Granges verticals urbanes

Aquest prototip és el que ara es coneix com a granges verticals o granges urbanes, que permeten cultivar aliments en safates apilades, “parets amb prestatges” on plantar fruites i verdures com tomàquets, bròquil o cogombres, ha explicat al programa ‘Via 15’ Guallart, codirector del Màster d’Edificis Ecològics Avançats i Biociutats de l’IAAC.

És un hivernacle de dos pisos, a l’inferior hi ha els germinats que després es plantaran a l’hort comunitari o a la planta superior d’aquesta mateixa construcció. I és en aquesta part més assolellada on creixen les olinàcies, com enciams o mostassa, que són els productes que més consumeixen els alumnes que desenvolupen els seus treballs de màster de l’IAAC a Valldaura. Diferents tipus d’enciam, faves o mostassa que creixen en un substrat totalment ecològic.

Hortalisses cultivades amb substrat de serradura de fusta de pi

El futur és el passat

La fusta utilitzada en aquest hivernacle solar ha sortit “literalment” del Parc de Collserola, explica l’arquitecte Vicente Guallart, i afirma contundent que aquest material és “el formigó del segle XXI”, amb la diferència que “la fusta absorbeix les emissions de CO2“, de manera que és un element clau en la construcció d’edificis ecològics del segle XXI. “Fa 50 anys el futur era el plàstic, que és altament contaminant, ara ens imaginem que el futur és el passat“, afirma Guallart, i afegeix que “hem de fer una revolució ecològica a les grans ciutats, per tant, hem de començar a produir-hi aliments i energia”. Es dona la paradoxa que en aquest moments, construir hivernacles als terrats de Barcelona és il·legal. Guallart aposta per “canviar les ordenances” per ser més resilients.

Construir hivernacles als terrats de Barcelona és il·legal. S’hauran de canviar les ordenances que permetin una revolució ecològica
Vicente Guallart, arquitecte

Banc de proves

En aquest hivernacle solar s’estan investigant diferents tècniques de producció sostenible, entre aquestes les serradures de fusta de pi que serveixen de substrat per créixer les plantes, un residu que s’incorpora al cicle de producció dels aliments.

Prototip d’hivernacle solar de l’IAAC a Collserola

Les plaques solars de la teulada les han dissenyat expressament a l’IAAC i permeten captar l’energia necessària per alimentar el sistema de reg per inundació i goteig automatitzat, i al mateix temps deixen passar la radiació que ha de permetre el creixement natural de les plantes. A més, també tenen un sistema de llums LED que il·luminen quatre hores cada nit per maximitzar el seu desenvolupament. “Estem provant diferents tecnologies per fer que els hivernacles solars sigui aviat una realitat a les ciutats“, afirma Guallart.