El sector de la flor espera que aquest Sant Jordi 2023, que enguany cau en diumenge i durarà tres dies —amb parades a partir de divendres—, sigui un èxit. Preveuen que a tot Catalunya es vendran sis milions de roses, una xifra similar a la dels darrers anys. Els majoristes de Mercabarna-Flor en comercialitzaran un terç, prop de dos milions d’unitats. Pel que fa als preus, la inflació no els farà variar i es podran comprar roses a partir de quatre euros.

Pels floristes es tracta d’un dels esdeveniments més importants: es venen un 30 % del total de roses que es comercialitzen a Catalunya durant l’any.

Un Sant Jordi de tres dies

Els majoristes de Mercabarna afirmen que ja estan rebent moltes comandes. Moltes empreses estan encarregant roses per regalar-les als treballadors abans del cap de setmana i molts comerços en volen per engalanar els locals i els aparadors.

Els floristes assenyalen quins són els factors que fan preveure una “diada d’èxit”: el fet de poder posar parades al carrer des del dia 21 —que evitarà aglomeracions—, l’ampliació de la superilla de Sant Jordi o les jornades de portes obertes el 23 d’abril en edificis emblemàtics.

Només un 3 % de les roses són d’origen nacional

Com és habitual, la majoria de roses que es vendran a Catalunya durant la diada provenen d’altres països, Un 62 % són de Colòmbia; un 20 %, de l’Equador; un 15 %, d’Holanda, i només el 3 % són d’origen nacional: de Tarragona i València. Des del gremi expliquen que es deu una “falta de relleu generacional”.

Entre les varietats més comercialitzades en destaquen la freedom —que acapararà el 80 % de les vendes de rosa vermella— , i la red naomi (que ve d’Holanda) i que suposarà un 10 % del total de vendes. La majoria de les flors que es vendran —un 80 %— seran vermelles i només un 20 %, d’altres colors. Per exemple: taronges, fúcsies, grogues i liles —les preferides pels joves—. Entre les novetats hi ha també els colors terrossos, wasabi o toffee.

Pel que fa als embolcalls de les roses, destaquen les presentacions amb un conjunt de tres exemplars, una tendència “de moda” els darrers anys. Cada cop és menys freqüent l’ús de plàstic i es prioritza el paper i el cartró. Una de les novetats són les paperines decorades amb el nom de Barcelona.

Què vols saber del Sant Jordi 2023?