Els establiments emblemàtics del Gòtic es troben en crisi davant la falta de clients que ha provocat la caiguda del turisme a Barcelona. Això, sumat a la manca de veïns que resideixin als barris del centre, també ha fet més difícil per aquests negocis intentar captar la clientela local. Una de les primeres víctimes de la crisi del coronavirus ha estat El Gran Cafè. Aquest restaurant del carrer d’Avinyó estava catalogat com a establiment emblemàtic per l’Ajuntament, però tot i així, ha acabat abaixant la persiana just l’any en què complia un segle.

L’associació comercial Barna Centre ha reclamat a les administracions que s’impliquin per evitar el tancament d’altres botigues històriques.

La Granja Viader o la Casa Beethoven, també en dificultats

Per a moltes de les botigues tradicionals del Gòtic la situació és molt delicada. És el cas de la Granja Viader, fundada l’any 1870 i ubicada al número 4 del carrer d’en Xuclà, i també catalogada com a botiga emblemàtica. Han passat quatre generacions i continuen com una botiga de productes làctics frescos, embotits i dolços. De fet, la llet que venen encara arriba acabada de munyir a les granges de Cardedeu. En el seu 150è aniversari, el negoci té 11 dels 14 treballadors habituals en ERTO, han reduït els horaris d’obertura i asseguren que han perdut un 80 % de clientela en aquests mesos de pandèmia.

Altres establiments emblemàtics ja feia anys que lluitaven per mantenir-se i el context actual encara els ho posa més difícil. Negocis com la Casa Beethoven, situada al número 97 de la Rambla i oberta des del 1880 com a botiga dedicada a les partitures i els complements musicals, destaquen, a banda de la pandèmia, altres causes com l’augment de la compra online i la pirateria en el sector de la música. Per sobreviure, els dos germans que porten la botiga es veuen obligats a fer moltes més hores que abans i venen “souvenirs” i elements de decoració per arribar a un públic més ampli, però temen que no hi hagi una cinquena generació que segueixi portant el negoci.

Casa Beethoven

El confinament ja va fer tancar moltes botigues del Gòtic

Durant els mesos que va durar l’estat d’alarma ja hi va haver molts negocis que van tancar la persiana. Al barri Gòtic van decidir no tornar a obrir més d’una trentena d’establiments, segons fonts de Barna Centre. La majoria d’aquestes botigues eren negocis familiars o que tenien relació amb el turisme. A la caiguda de la clientela se li van sumar les dificultats per seguir pagant uns lloguers molt cars.

La normativa municipal no protegeix l’activitat comercial

En els últims anys han tancat desenes de botigues històriques. L’Ajuntament de Barcelona va donar un nou impuls al febrer a un grup de treball per la protecció dels establiments emblemàtics, ja que la norma actual només protegeix la propietat, però no garanteix el manteniment de l’activitat comercial. Una petició que reclama fa temps l’associació d’establiments emblemàtics.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a