Entre els tallers als quals podien participar els visitants n’hi havia

sobre la qualitat de l’aire o sobre sons i sorolls. També han pogut participar en un taller de construcció d’un carregador solar pel mòbil o un altre d’estampació amb tints naturals. La festa també s’ha expandit pel Parc de la Barceloneta, on els més petits han pogut menjar xocolata calenta, ballar al ritme d’una batucada o participar en tallers de compostatge, bioconstrucció i mobilitat sostenible.

Un edifici referent en sostenibilitat

La Fàbrica del Sol és un edifici històric que ha estat renovat seguint criteris de sostenibilitat. Al llarg d’aquest últim any s’hi ha fet una inversió de 688.033 euros per rehabilitar diversos espais de l’equipament i s’hi han implementat solucions per afavorir un consum responsable. Entre les actuacions més significatives hi ha els canvis que s’han fet a la coberta, on s’han instal·lat plaques solars, així com una coberta verda o un dipòsit per recollir l’aigua de la pluja. També s’han automatitzat les persianes o canviat les llums per LED, entre altres coses.

Amb la incorporació d’aquestes millores, l’edifici disposa ara de tres certificacions d’excel·lència ambiental. Per una banda, ha aconseguit el segell d’edifici amic de la bicicleta, que vol dir que és un equipament amb accessibilitat i amb instal·lacions d’aparcaments. També ha obtingut cinc de cinc fulles en el certificat VERDE del Consell per Edificació Sostenible d’Espanya, mostrant l’alta qualitat i coherència ambiental de la rehabilitació. I finalment, ha aconseguit la qualificació energètica A, gràcies a les mesures aplicades per reduir les pèrdues tèrmiques a través de les finestres i façanes.

En les visites teatralitzades que s’han fet aquest diumenge al matí s’han donat a conèixer tots aquests nous espais així com perquè serveix cada element. A més, tot l’edifici té elements gràfics i explicatius que en mostren el funcionament ambiental.

Ara, aquest equipament també té una nova exposició a la planta baixa. Sota el títol “Com funciona la Fàbrica del Sol? Edifici sostenible, saludable i intel·ligent”, l’exposició convida els visitants a participar en la descoberta i reflexió necessària per transitar cap a un entorn més sostenible des del coneixement i la capacitació.

A partir d’ara la Fàbrica del Sol oferirà serveis de suport i assessorament bàsics als districtes i barris per estendre-hi la sostenibilitat. També ofereix una programació culturals d’activitats, tallers i sortides de sostenibilitat per a tots els públics. A més, durant tots els dissabtes de febrer i fins al 3 de març de 12.30 a 13.30 hores s’hi podran fer visites guiades de 12.30 a 13.30. Per anar-hi, però caldrà fer una inscripció prèvia.