L’Ajuntament remarca que “la manca de finançament esdevé, molts cops, un coll d’ampolla per desenvolupar projectes viables”. En aquest context, l’acord assolit amb les principals entitats de finances ètiques i les caixes cooperatives busca “reforçar i promoure iniciatives que treballen amb criteris socials”.

De manera paral·lela a l’obertura d’una línia de crèdit per valor d’un milió d’euros, que es destinaran a projectes nous o a noves línies d’activitat, cada empresa ha creat un fons econòmic compartit amb l’Ajuntament. En cada cas, hi han aportat 100.000 euros el consistori i 100.000 l’entitat financera, que es destinaran a cobrir, a parts iguals, les iniciatives de més risc.

L’acord amb Coop57 es va signar el 2017 i ja ha servit per finançar 11 projectes de nova creació, dels quals depenen 75 llocs de feina. En total, l’entitat ha prestat 687.500 €. Amb dades del 31 d’octubre passat, cap dels préstecs concedits no havia generat morositat ni tampoc no s’havia desatès cap quota mensual. Entre les iniciatives que han tirat endavant gràcies a aquests diners hi ha projectes nous, com Labaula Cooperativa d’Arquitectes o la llibreria cooperativa La Carbonera, però també societats mercantils que han reconvertit la seva activitat, com l’escola Nou Patufet o el Gimnàs Sant Pau.

El conveni amb Fiare Banca Ética, en col·laboració amb la Fundació Fiare, s’ha subscrit a començaments d’aquest 2018. L’avaluació dels projectes es farà tenint en compte la capacitat de restitució del crèdit i una avaluació socioambiental basada en l’impacte del projecte, que haurà de ser d’interès general per a la ciutat de Barcelona.