L’Ajuntament ha creat un fons de crèdit municipal de 200.000 € per facilitar l’accés al finançament a empreses de l’àmbit de l’economia social i solidària. Amb aquest objectiu ha signat un conveni amb Coop57 i un altre amb Fiare Banca Ética. Les dues entitats han obert una línia de crèdit específica per valor d’un milió d’euros cadascuna. L’aportació del consistori es destinarà a compartir i cobrir els casos de més risc.

L’Ajuntament remarca que “la manca de finançament esdevé, molts cops, un coll d’ampolla per desenvolupar projectes viables”. En aquest context, l’acord assolit amb les principals entitats de finances ètiques i les caixes cooperatives busca “reforçar i promoure iniciatives que treballen amb criteris socials”.

De manera paral·lela a l’obertura d’una línia de crèdit per valor d’un milió d’euros, que es destinaran a projectes nous o a noves línies d’activitat, cada empresa ha creat un fons econòmic compartit amb l’Ajuntament. En cada cas, hi han aportat 100.000 euros el consistori i 100.000 l’entitat financera, que es destinaran a cobrir, a parts iguals, les iniciatives de més risc.

L’acord amb Coop57 es va signar el 2017 i ja ha servit per finançar 11 projectes de nova creació, dels quals depenen 75 llocs de feina. En total, l’entitat ha prestat 687.500 €. Amb dades del 31 d’octubre passat, cap dels préstecs concedits no havia generat morositat ni tampoc no s’havia desatès cap quota mensual. Entre les iniciatives que han tirat endavant gràcies a aquests diners hi ha projectes nous, com Labaula Cooperativa d’Arquitectes o la llibreria cooperativa La Carbonera, però també societats mercantils que han reconvertit la seva activitat, com l’escola Nou Patufet o el Gimnàs Sant Pau.

El conveni amb Fiare Banca Ética, en col·laboració amb la Fundació Fiare, s’ha subscrit a començaments d’aquest 2018. L’avaluació dels projectes es farà tenint en compte la capacitat de restitució del crèdit i una avaluació socioambiental basada en l’impacte del projecte, que haurà de ser d’interès general per a la ciutat de Barcelona.