La vaga del 8-M a les escoles bressol, infantil i primària i secundària

Les llars d’infants i la resta de centres educatius de la ciutat no tancaran les portes el 8 de març però, tenint en compte que hi ha vaga general secundada pel sindicat USTEC-STEs, el funcionament  se’n pot veure alterat.

Pel que fa a les escoles bressol, hi ha d’haver tres educadors al centre si hi ha un màxim de cinc grups i quatre si n’hi ha set, i s’estableix que siguin cinc educadors per a un centre amb un màxim de 10 grups d’infants.

Pel que fa als centres d’educació infantil i primària hi haurà un mestre per cada sis aules  i un docent a cada quatre classes en el cas dels centres d’educació especial. En el cas del servei de menjador també s’ha d’assegurar el servei amb un terç dels monitors.

Als instituts d’educació secundària, centres de formació professional i universitats, els serveis mínims de la Generalitat només fixen com a obligatòria la presència d’una persona de l’equip directiu, que també ha de ser present a la resta de centres educatius.

Les universitats, compromeses amb el 8-M

Les universitats catalanes no s’han sumat en bloc a la vaga general feminista -donen llibertat a docents i estudiants perquè la secundin- però sí que han organitzat diversos actes reivindicatius per commemorar el 8 de març. La Universitat Autònoma -on la rectora, Margarita Arboix, ja ha anunciat que farà vaga-, el centre ha reprogramat les activitats cap a l’inici de la setmana per evitar fer-les aquest dijous i facilitar, d’aquesta manera, que tothom hi pugui participar.

Tant la Universitat Pompeu Fabra com la Universitat de Barcelona recomanen al professorat que no programi activitats avaluables o d’assistència obligatòria, i en el cas de la UB el centre ha fet públic aquest comunicat en què reivindica la necessitat de “posar fi a les discriminacions i violències que pateixen les dones” i dona suport a les reivindicacions del Dia Internacional de les Dones.

La vaga feminista tindrà actes reivindicatius durant tot a la jornada i una manifestació convocada al passeig de Gràcia a les 18.30 h. L’aturada afectarà també serveis bàsics com la sanitat o el transport, per als quals ja s’han fixat serveis mínims: seran del 50 % en hora punta per al metro, l’autobús, el TRAM i els FGC i els trens de Rodalies funcionaran amb un 33 % del servei.