Teresa Esteve, membre de la Secretaria de la Dona d’USTEC, explica que, sempre que sigui possible, els homes haurien d’assumir els serveis mínims, un fet complicat, perquè el 75 % del personal docent són dones. Des del sindicat demanen polítiques “reals i específiques” per combatre el sostre de vidre, és a dir, les limitacions que tenen actualment les dones per ascendir en la seva carrera professional. “No som un dels eixos prioritaris del Departament d’Educació”, ha lamentat Esteve. Les reivindicacions d’USTEC-STes coincideixen amb les de la CGT, sindicat que reclama més inversió per lluitar contra la discriminació.

Alguns sindicats minoritaris dubten sobre la vaga del 8-M

El Sindicat de Professors de Secundària (aspepc·sps) dubta que la vaga feminista sigui la solució per resoldre els problemes de desigualtat actuals que poden haver-hi en l’àmbit d’ensenyament. Xavier Massó, secretari general del sindicat, considera que la discriminació entre homes i dones “no existeix normativament a l’ensenyament públic”, tot i que en poden aparèixer casos puntuals. L’agrupació no se suma a l’aturada general, però defensa les reivindicacions “perfectament raonades” i s’hi solidaritza. “Això sí, donem llibertat als docents perquè facin vaga si volen secundar-la”, han explicat a betevé.

Altres sindicats independents com l’Associació Nacional de Professors Estatals Sindicat Independent (ANPE) encara no han decidit s’afegeixen a la convocatòria de vaga. Des de l’ANPE lamenten la manca d’acord entre sindicats i centres per acordar una convocatòria de vaga única. “Tenim la percepció que no s’ha treballat massa la vaga, i aquesta vaga s’ha de treballar”, han dit a betevé. En la mateixa línia que el Sindicat de Professors de Secundària, apunten que “no hi ha discriminació entre homes i dones a ensenyament“.

Tot i això, des de Barcelona Activa destaquen que la discriminació de gènere, com la bretxa salarial, existeix inclús en àmbits molt feminitzats com l’educació.

El 8-M, la primera gran vaga feminista a l’estat

La convocatòria de l’aturada general l’haa fet el col·lectiu 8-M i pretén fer una vaga completa de 24 hores. Està en marxa a més de 150 països del món i vol paralitzar les feines desenvolupades per les dones: des de l’àmbit domèstic, del consum, l’escolar i les tasques de cura a la societat i a la família.

Els motius i el seguiment de la vaga han arribat a la política municipal. L’aturada feminista té el suport de tots els grups de l’Ajuntament, excepte Ciutadans i PP.

A banda de l’ensenyament i la política, aquesta vaga es secundarà en diversos àmbits del món laboral, com el periodístic. Entre els col·lectius i els ciutadans que s’han adherit a aquesta vaga hi ha 5.200 dones periodistes, que van signar un manifest per denunciar el masclisme en el sector.