USTEC-STEs se suma a la vaga feminista del 8 de març. El sindicat majoritari en ensenyament crida els docents a no treballar durant tot el dia i afegir-se a les reivindicacions contra les desigualtats entre homes i dones. S’apunta a la convocatòria de la Confederació General del Treball (CGT), qui també se suma a l’aturada general de 24 hores. Altres sindicats com la Unió General de Treballadors (UGT) i Comissions Obreres (CCOO) han proposat fer vaga laboral el 8-M durant només de dues hores.

Teresa Esteve, membre de la Secretaria de la Dona d’USTEC, explica que, sempre que sigui possible, els homes haurien d’assumir els serveis mínims, un fet complicat, perquè el 75 % del personal docent són dones. Des del sindicat demanen polítiques “reals i específiques” per combatre el sostre de vidre, és a dir, les limitacions que tenen actualment les dones per ascendir en la seva carrera professional. “No som un dels eixos prioritaris del Departament d’Educació”, ha lamentat Esteve. Les reivindicacions d’USTEC-STes coincideixen amb les de la CGT, sindicat que reclama més inversió per lluitar contra la discriminació.

Alguns sindicats minoritaris dubten sobre la vaga del 8-M

El Sindicat de Professors de Secundària (aspepc·sps) dubta que la vaga feminista sigui la solució per resoldre els problemes de desigualtat actuals que poden haver-hi en l’àmbit d’ensenyament. Xavier Massó, secretari general del sindicat, considera que la discriminació entre homes i dones “no existeix normativament a l’ensenyament públic”, tot i que en poden aparèixer casos puntuals. L’agrupació no se suma a l’aturada general, però defensa les reivindicacions “perfectament raonades” i s’hi solidaritza. “Això sí, donem llibertat als docents perquè facin vaga si volen secundar-la”, han explicat a betevé.

Altres sindicats independents com l’Associació Nacional de Professors Estatals Sindicat Independent (ANPE) encara no han decidit s’afegeixen a la convocatòria de vaga. Des de l’ANPE lamenten la manca d’acord entre sindicats i centres per acordar una convocatòria de vaga única. “Tenim la percepció que no s’ha treballat massa la vaga, i aquesta vaga s’ha de treballar”, han dit a betevé. En la mateixa línia que el Sindicat de Professors de Secundària, apunten que “no hi ha discriminació entre homes i dones a ensenyament“.

Tot i això, des de Barcelona Activa destaquen que la discriminació de gènere, com la bretxa salarial, existeix inclús en àmbits molt feminitzats com l’educació.

El 8-M, la primera gran vaga feminista a l’estat

La convocatòria de l’aturada general l’haa fet el col·lectiu 8-M i pretén fer una vaga completa de 24 hores. Està en marxa a més de 150 països del món i vol paralitzar les feines desenvolupades per les dones: des de l’àmbit domèstic, del consum, l’escolar i les tasques de cura a la societat i a la família.

Els motius i el seguiment de la vaga han arribat a la política municipal. L’aturada feminista té el suport de tots els grups de l’Ajuntament, excepte Ciutadans i PP.

A banda de l’ensenyament i la política, aquesta vaga es secundarà en diversos àmbits del món laboral, com el periodístic. Entre els col·lectius i els ciutadans que s’han adherit a aquesta vaga hi ha 5.200 dones periodistes, que van signar un manifest per denunciar el masclisme en el sector.