Dijous, 8 de març, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, entitats feministes i sindicats han convocat vagues generals i aturades parcials per donar visibilitat al paper de les dones al món laboral, acadèmic, així com en altres àmbits, com el domèstic. Entre els col·lectius que s’han adherit a aquesta vaga hi ha les periodistes, que han impulsat un manifest per denunciar el masclisme al sector.

El manifest difós a través de les xarxes socials ja acumula més de 5.000 signatures, entre elles periodistes reconegudes com Àngels Barceló, Ana Pastor o Pepa Bueno, Rosa Maria Calaf o Maruja Torres. El text assegura que el periodisme pateix el mateix masclisme que es viu a altres sectors, i que acaba traduint-se en precarietat, inseguretat laboral o assetjament sexual, entre d’altres. El manifest també denota preocupació per la visió parcial de la realitat que, asseguren, ofereixen els mitjans de comunicació i en què falta la presència i aportació de les dones.

Les periodistes impulsores de la iniciativa fan una crida a la mobilització de totes les professionals i reclamen a les empreses periodístiques més transparència salarial i una revisió de les categories i complements que permetin erradicar la bretxa salarial existent. També denuncien el sostre de vidre que hi ha a les direccions dels mitjans i companyies, i reivindiquen el dret  de les dones a ocupar llocs de poder i responsabilitat. A més, critiquen la falta d’espais per a dones en tertúlies i articles d’opinió.

En el manifest també s’insta a l’audiència a ser còmplices d’aquestes demandes.