Si dimecres la xifra de visitants ja va superar totes les expectatives, avui, coincidint amb el cap de setmana, l'afluència de públic s'ha desbordat. De fet, s'ha assolit el rècord de visitants de la història del mercat. La coberta ha estat un dels elements més comentats. "Preciós. He entrat ara i aquest cel tan brillant m'encanta." El nou emplaçament acull gairebé 300 parades repartides en 15 mil metres quadrats. "Està ordenat, és més còmode pels paradistes, està net i a més s'integra bé en el conjunt de la plaça." "L'altre lloc em passava una hora i mitja per aparcar, era impossible. Ara mateix hem arribat i hem aparcat i ja està." "I si plou no es mullen, estaran més còmodes." A diferència de l'antic mercat aquestes noves instal·lacions no tancaran al migdia sinó que allargaran l'horari fins a les 8 del vespre. Una nova mesura que ha generat diverses opinions entre els comerciants. DIEGO ESCÁMEZ, president Associació Comerciants dels Encants "El fet de poder obrir a les tardes facilita una sèrie de públic que no tenia accés a venir. Abans era un mercat de migdia i la gent que treballava no podia venir, ara sí." BAKKALI SAID, paradista "La verdad es que las tardes son largas. Son muchas horas y por las tardes no se ve movimiento." Sigui com sigui els paradistes estan força satisfets amb el nou espai i el nou funcionament. Són conscients, però, que aquests dies estan vivint el boom de la inauguració i que hauran d'esperar un temps, diuen, a veure si l'increment de visitants es consolida a mitjà termini.

Diversitat d’opinions entre els comerciants durant els primers dies d’obertura dels Encants. Una de les botigueres de la zona del carrer de Castillejos assegura que durant els primers dies de canvi no han parat  “És esgotador. Treballo 21 hores al dia i les vendes són iguals que abans. De totes maneres, espero que canvii en les pròximes setmanes”.

La Pilar Pérez i la seva filla, que la setmana passada preparaven el trasllat de la seva parada de roba, ja s’han insta·lat de nou.  “No em puc queixar, però amb el que no estic d’acord en absolut és amb els nous horaris“, diu. Aquest és un tema polèmic entre molts paradistes, ja que l’horari s’ha ampliat fins a les 20 h. En cas que no es respecti, se sanciona el venedor amb una multa. “Això no és un centre comercial, és un mercat. Funciona tot a cop de sanció”, diu la filla de la Pilar.”Ara la gent ve de passeig i a tafanejar”, hi afegeix.

En Jordi, un dels paradistes de la zona central que ven endolls i objectes elèctrics, en canvi, està content. “És un canvi positiu, els clients estan contents i jo també”. Només hi troba un inconvenient: el preu de l’aparcament. Tant clients com treballadors s’han queixat del preu tan elevat i ja s’està intentant arribar a un acord per fer-lo més assequible.

En general, els paradistes que semblen estar més contents són els més propers a la zona de subhasta, ja que és una zona de pas i els clients hi paren contínuament. És el cas de l’Alejandra, que té la parada a una de les entrades de l’avinguda Meridiana. La setmana passada deia que portava feina endarrerida, però ara ja està més contenta i més relaxada. Malgrat això, no pot evitar tenir por que es mullin alguns productes si plou, en estar tan a prop del carrer.

La part superior del mercat també s’ha omplert, sorprenentment per a alguns comerciants. El Manuel Monge, un dels paradistes que ven carros de la compra, no pot amagar la seva satisfacció. “Jo estic contentíssim. Hem tingut molta més gent de la que esperava”. Pel que fa als horaris, ell no té cap problema per obrir a la tarda: “en moments de crisi, no podem tancar més del que ja ho fem. A més, el nou horari ens fa obir-nos a un públic que abans no podia venir”.

El president de l’associació de comerciants, Diego Escámez, ha assegurat que ja eren optimistes, però s’han quedat curts. Creu que l’ampliació d’horari ha fet que hi hagi el públic de sempre i que, a més, en vingui de nou.

Nous establiments gastrònomics i botigues renovades

En tots els locals de restauració, les cues han estat llargues durant tot el matí, sobretot per agafar un tros de pizza o per prendre una tapa de peixet. La Melissa Matteo, una de les botigueres del nou establiment de pasta per emportar, diu que s’esperaven més clients, però que estan molt satisfets amb els resultats.

La Maria Durango i el Miquel Febrer també han obert una nova botiga. Abans tenien la parada de sabates al costat de la xurreria, però han canviat de negoci i han obert una nova parada de restauració de mobles. “Estem molt contents, encara que només trobo un incovenient: que no hi deixin entrar gossos. Això fa que semblem un centre comercial, i no ho som”. Pel que fa als horaris, en Miquel diu: “a la tarda, entre les 16 h i les 18 h, és el moment més fluix, però després el públic torna a pujar”. Algunes botigues encara no han pujat la persiana o d’altres finalment no s’han traslladat, com la mítica xurreria del carrer del Dos de Maig, que es manté al mateix lloc.

Clients totalment satisfets

Molta gent que feia temps que no visitava l’antic mercat ha aprofitat el canvi per apropar-s’hi. Especialment, famílies amb nens petits, ja que durant tot el matí hi hagut espectacles per a totes les edats. A més, ningú podia evitar aturar-se a la porta del mercat i mirar cap a dalt. Molts han fotografiat el sostre on es reflecteix tota la gent que hi ha passeja. Els clients de tota la vida estan molt satisfets: “Està tot més arreglat. Abans semblava que era deixalla, ara semblen productes de qualitat“.

L’alta assistència de públic ha fet que aparcar tant la moto com el cotxe s’hagi convertit en una tasca ben complicada, igual que els que s’han apropat amb bici pròpia. Més gent de l’habitual també passejava aquest matí pels voltants del DHub.