Ningú no diria que són les últimes hores de vida d'aquest mercat històric. Aquest matí ha fet el ple absolut. Molts barcelonins trobaran a faltar l'essència d'aquest espai. MANEL LAURI "El regateig, l'oferta, la demanda, demanen 10 i n'acabes pagant cinc." ROSA CALVO "M'ha agradat venir a veure com s'acaba la cosa. Aviam si a l'altre cantó té tan d'èxit com aquí." A qui no els agrada tant veure i viure els últims batecs dels Encants Vells són els que hi porten tota una vida. JOSÉ MARI SOLÉ "Mi familia venimos aquí en el año 1953. Evidentemente hay muchos recuerdos, me acuerdo de mis padres, y de todas las vivencias que hemos vivido aquí." DÁMASA ROBLES "Esto ya es muy antiguo, nos han quedado muchos recuerdos, pero tenemos que mirar para adelante." Això sí, amb els sentiments a flor de pell. Avui és l'últim dia que el mercat obre al públic. Tot aquest bullici de gent desapareixerà aquest vespre, quan tanqui les portes. Els paradistes tindran encara fins dimecres per acabar de fer el trasllat, i 10 dies més de marge per deixar absolutament buits els Encants Vells.

Encara que avui podia semblar un dia normal de mercat, l’ambient que s’ha respirat durant tot el matí a l’antiga Fira de Bellcaire ha estat diferent al de cada dia. Els autobusos que han arribat i han marxat durant tot el matí de plaça de les Glòries ho feien plens, igual que els tramvies, i trobar aparcament pels voltants no ha estat gens fàcil. Més gent de l’habitual s’ha apropat a acomiadar-se de la ubicació tradicional dels Encants. A molts clients se’ls ha fet difícil marxar i, abans de dir adéu definitivament, s’hi feien fotos per al record.

Després d’anys de negociacions entre els comerciants i de l’Ajuntament de Barcelona, els Encants Vells tanquen aquest dissabte definitivament per traslladar-se al nou edifici que s’ha construït a l’altra banda de la plaça. Molts no s’han volgut perdre l’últim dia del mercat ambulant més antic de Barcelona. Clients que feia temps que no hi anaven hi han assistit, amb la càmera a la mà, fotografiant paradistes, objectes en venda o altres visitants per deixar constància de la fi anunciada des de fa anys.

Entre els venedors, hi ha diversitat d’opinions respecte al trasllat. Per a alguns, com la Rosario, que ven roba des de fa gairebé 30 anys, és l’oportunitat que fa temps que esperen: creuen que les condicions de treball milloraran i serà un avenç per a tots. A més, poder obrir tots els dies, fins i tot els de pluja, era el que esperaven des de feia molt temps.

D’altres, en canvi, com la Pilar Pérez, amb una altra parada de roba, creuen que ha estat una inversió innecessària i que una remodelació del mercat hauria estat el més adequat.  “Això mai ho farien a Madrid amb el Rastro, i per què a nosaltres sí que ens ho fan?” diu la filla de la Pilar, que heretarà el negoci. “És una oportunitat per als joves, per als fills dels paradistes que ara aprofiten per jubilar-se. Serà una renovació, però ens fa molta pena“, afegeix. Altres venedors es conformen amb la solució adoptada i creuen que el canvi era totalment necessari.

Dubtes dels clients sobre el nou emplaçament

Alguns clients encara no saben ben bé on para el nou espai i pregunten als venedors on serà la nova botiga. L’Alejandra, que ven cosmètics i drogueria, explica als seus clients acuradament on estarà situada mentre n’atèn d’altres. “Jo sé on seré, però qui tinc al costat, ni m’hi he fixat”.

El trasllat de material es durà a terme durant els propers 10 dies, però molts paradistes ja corren atrafegats, en especial, aquells que venen mobles i objectes més pesants. “Tinc molta feina endarrerida. però tinc poc material i això fa que la mudança sigui més fàcil i ràpida”. L’Alejandra assegura que té por del canvi i de la reacció de la gent. “La crisi es nota i es continuarà notant allà. La gent remena i mira molt, però pocs estem fent caixa avui”. Els clients xerren amb els venedors i pregunten per aclarir tots els dubtes que tenen respecte al nou edifici de l’avinguda Meridiana. “La clientela diu tant que no serà el mateix que al final ja acabes tenint por. Els cartells de l’Ajuntament diuen que només canvia la forma, però és que realment canvia tot“, afegeix.

Amics, familiars, coneguts i visitants habituals han volgut acompanyar els botiguers que avui s’acomiaden de molts anys de negoci, especialment els que han passat de generació en generació . Donen suport als venedors que se’ls fa més difícil deixar-ho, sobretot a les botigueres de tota la vida que han atès durant molts anys les mateixes clientes. La majoria abaixen avui la persiana ben tristos, encara que de moment el que els esperen són uns dies molt durs de feina per traslladar tot el material a les noves parades.