"7 del 1966. Número 1 d'Europa, a l'Olímpia." S'endú un disc del concert que Raimon va fer a París l'any 1966. Tota una raresa. Troballes com aquesta són, per a molts, l'essència dels Encants. I això, es manté intacte. "Los mercados no los hacen las instalaciones, sinó la propia gente del mercado." Gent com la Núria, que hi ha treballat tota la vida. Ara, jubilada ha vingut a visitar les noves instal·lacions. NÚRIA OLLOA, excomerciant "És molt maco. Ara depèn que hi hagi el mateix 'feeling' d'això. Ja pots assenyalar-ho, eh?" Una qüestió de "feeling", però també, de comoditat. "Estar aquí o estar donde estábamos es lo mismo. Esto da una estabilidad, una seguridad." "Al matí, unes 30.000 persones s'han acostat a veure el nou mercat, gairebé el doble d'un dimecres habitual. A la tarda, tot i que hi ha hagut força moviment, l'afluència de gent ha disminuït." El balanç, però, és més que positiu. DIEGO ESCÁMEZ, Associació de Comerciants del Mercat dels Encants "Estic sorprès. Sempre he cregut que en aquest mercat teníem futur i esperava que la gent continués venint, però és que l'afluència de públic avui ha estat espectacular. És que no es podia caminar pels passadissos, que són prou amples." Contents amb el canvi d'instal·lacions, el que genera dubtes entre els comerciants és el nou horari, fins a les vuit del vespre. JAUME LÓPEZ comerciant "Acabarem a les vuit. Hem de recollir, escombrar, baixar les deixalles al contenidor, carregar la furgoneta i marxar cap a casa. 10 de la noche." JÚLIA PLANAS, comerciant "Hem de donar un marge de temps per veure si la gent s'enganxa a venir a la tarda i surt rendible." Ara bé, els clients, encantats. JOAQUÍN ESCRICHE "Muntaven a les 10, a la una ja marxaven. I ara quan vaig sentir l'horari vaig dir: '12 hores, que guai!'." Després de dècades visitant el mercat, aquesta és la primera vegada que a l'Antonio no li fa falta matinar.

15.000 metres quadrats per a ús comercial, magatzems, un aparcament de 270 places i una sala polivalent. Aquests són alguns dels avantatges que trobaran els paradistes dels Encants a les noves instal·lacions, ubicades a tocar del Teatre Nacional i L’Auditori. La Fira de Bellcaire també serà a partir d’ara més immune a la climatologia, tant per aixoplugar-s’hi de la pluja com del sol, sota la singular coberta de l’edifici.

Precisament, la meteorologia va posar a prova l’estructura el mes de juny i els sistemes de captació d’aigua de la coberta i la xarxa de col·lectors no la van superar. Durant els darrers mesos, s’ha treballat per resoldre aquestes mancances. Tres mesos després del que preveia el projecte, els comerciants s’han pogut traslladar al nou mercat.

La primera jornada al recinte ha començat ben d’hora, amb la subhasta pública. Per primer cop, s’han escoltat els preus en euros, ja que encara es cridaven amb duros. També s’estrena el venedor, que ha tecnologitzat la subhasta equipat amb una tauleta. Durant el matí, les autoritats passejaran per la zona comercial. Dissabte se celebrarà el canvi amb una festa oberta a tothom, amb actuacions musicals i animació. Amb el trasllat, els Encants amplien l’horari i obriran fins a les 20 h.

Al llarg del matí, hi ha hagut una gran afluència de visitants, que han tafanejat entre les parades per trobar-hi oportunitats. S’hi poden comprar una gran varietat de productes, des de roba fins a mobles o material elèctric.

A la planta més alta del mercat s’hi pot fer parada i fonda per recuperar forces a la zona de restauració. Sota el nom de Food Street, el passadís agrupa la nova oferta gastronòmica amb taules per seure-hi i degustar alguna cosa per menjar o beure. Sis establiments que ofereixen i serveixen menjar per emportar.