El primer diumenge de maig és el Dia de la Mare, una celebració que ha anat agafant pes en els últims anys, sobretot a través de campanyes comercials. Per aquest motiu, els floristes de Barcelona creuen que no és “just” que hi hagi paradistes al carrer. “La diada de Sant Jordi és una jornada que la ciutadania s’ha fet seva, però el Dia de la Mare és un dia comercial“, explica el president del Gremi de Floristes de Catalunya, Joan Guillén. “Hi ha districtes que han deixat de donar llicències, però n’hi ha d’altres que ho segueixen permetent, com Nou Barris i Sants“, lamenta.

Alguns paradistes han argumentat que són veïns del barri i que fa 20 anys que realitzen aquesta pràctica. En aquests casos, segons Guillén, el gremi “estaria disposat a parlar” per trobar una situació, però sempre dins un marc legal que en permetés “el control”.

Perquè tot això pugui canviar però, s’hauria de modificar l’ordenança municipal que permet atorgar llicències a particulars i professionals en jornades com la diada de Sant Jordi o el Dia de la Mare. Actualment no hi ha cap nombre límit de concessions. Per la seva banda, l’Ajuntament recorda que els floristes tenen prioritat i que són els primers que les poden demanar. Les úniques limitacions a l’hora de donar llicències són especificacions de caràcter tècnic per assegurar la correcta convivència i la seguretat d’aquells que volen vendre flors a la via pública.