El ministre d’Economia no ha concretat durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres si amb el consum es referia a l’IVA o als impostos especials, com ara els carburants, el tabac, l’alcohol o d’altres. En tot moment de Guindos ha evitar parlar sobre l’IVA, però finalment ha confirmat als periodistes que s’apujaran tots els impostos.

De fet, el govern socialista ja va augmentar l’impost sobre el valor afegit del 16 al 18%, fet que va generar uns ingressos extres per a l’Estat de 6.500 milions d’euros. Aleshores el PP, en l’oposició, va ser molt crític amb la mesura i Rajoy va negar en campanya electoral que tingués la intenció d’apujar aquest impost. Però tal com ha passat amb altres mesures que el govern popular va negar, finalment s’ha portat a terme.

L’argument de l’executiu per justificar la mesura (una de les més impopulars entre la ciutadania) ha estat que l’FMI demanava “reduir els impostos sobre el treball”, de manera que han apujat els impostos indirectes. El Govern ha assegurat que més endavant compensarà aquesta mesura amb baixades en altres apartats. De Guindos també ha argumentat que elevar els impostos en un entorn depressiu com l’actual accelera la caiguda, per això es posarà en marxa la mesura el 2013. Les previsions per a l’any que ve, però, tampoc no són optimistes. El ministre De Guindos va afirmar fa un mes que no apujaria l’IVA.