El pla d'ajust del Govern se centra, sobretot, a limitar la despesa estatal en medicaments. Per això s'establirà una central per comprar els medicaments de manera conjunta, es canviarà el format dels envasos perquè respongui a la durada dels tractaments i, sobretot, es modificarà l'aportació dels usuaris, que s'incrementarà, en la majoria dels casos, un 10%. Així, a partir d'ara no pagaran pels medicaments ni els beneficiaris de pensions no contributives ni els que reben rendes d'inserció. Tampoc els aturats que no cobrin prestació. La resta de pensionistes s'hauran de fer càrrec d'un 10% del preu del medicament, amb un màxim de 8 € al mes si la pensió és inferior als 18.000 euros anuals i fins a 18 € per a les que superin aquesta quantitat. Els treballadors actius, que fins ara pagaven un 40% del preu del medicament, seguiran abonant aquesta quantitat si la seva renda anual és inferior als 18.000 euros. La resta, passarà a pagar-ne el 50%, amb excepció dels qui cobrin més de 100.000 euros anuals, que ho faran en un 60%, això sí, amb un màxim de 60 € mensuals. Una mesura que ha tingut una rebuda desigual.. JAUME PADRÓS, vicepresident del Col·legi de Metges de Barcelona "Un esforç més gran per ajustar i racionalitzar aquesta despesa sembla raonable i, d'altra banda, fer corresponsable el ciutadà en un ús responsable dels serveis i de les prestacions que dóna, el que fa és garantir la pervivència i la qualitat del mateix." MARIA CARME SABATÉ, directora de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat "Hi ha persones que es veuen obligades avui dia, ja abans d'aplicar aquesta mesura, a deixar la seva medicació perquè no es poden fer càrrec del 40% que representa prendre-se-la, això és una situació que si s'incrementa, aquestes persones patiran molt més les consequències i utilitzaran molt més els serveis sanitaris amb un cost a mitjà i llarg termini molt més alt." A Catalunya l'increment de preu a abonar per l'usuari es podria afegir a l'euro per recepta. Tot i que encara no s'aplica el conseller d'Economia ha dit que s'ha d'estudiar l'impacte de la reestructuració anunciada avui, però que segurament caldran mesures complementàries. BOI RUIZ, conseller de Salut " Des del Col·legi de Farmacèutics consideren una injustícia que es plantegi la doble imposició i lamenten el caràcter de les noves mesures. FRANCESC PLA, vicepresident del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona "Un cop més sembla que tot es focalitzi en la cadena del medicament, fa 10 anys que ens va semblant el mateix i no semblant, sinó que passa. Estem una mica decebuts, sincerament." El nou pla, que podria aprovar-se al Consell de Ministres d'aquest divendres, es posarà en marxa en el termini de dos mesos.

La ministra de Sanitat, Ana Mato, ha dit en la roda de premsa que “no hi haurà copagament”. Però la realitat és que el Govern espanyol ha acordat amb les comunitats autònomes introduir canvis en el preu dels medicaments, pels quals s’haurà de pagar més. Els jubilats, que fins ara no pagaven res, pagaran entre 8 i 18 euros com a màxim al mes en funció de la renda. Les pensions no contributives, els aturats sense prestació i les persones amb rendes d’inserció tindran accés gratuït als fàrmacs. Els malalts crònics mantindran els màxims establerts fins ara.

Per la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat, la intenció de fer pagar un 10% dels medicaments als jubilats és una mesura perillosa que pot fer més precària la situació de persones sense recursos. A més, afirmen que molta gent gran podria deixar de prendre la medicació i que, a llarg termini, generarien més despesa sanitària perquè utilitzarien més els serveis sanitaris.

El Col·legi de Metges, en canvi, considera que la mesura és positiva per racionalitzar la despesa sempre que es tinguin en compte la renda i els pacients crònics. Ara bé, hi ha alguns experts que dubten de la viabilitat de diferenciar en funció dels nivells de renda ja que, afirmen, els sistemes informàtics no estan suficientment desenvolupats per portar a terme aquesta diferenciació.

Les mesures també afectaran les persones en actiu o que cobren l’atur, les rendes fins als 18.000 euros anuals continuaran pagant un 40% del preu dels fàrmacs. Les que superin aquesta xifra abonaran un 50% i les que estiguin per sobre dels 100.000 euros anuals pagaran el 60%.

La ministra de Sanitat ha avançat altres mesures amb les quals espera que les comunitats autònomes estalviïn 7.000 milions d’euros “o més”. Una altra de les mesures més destacades és que les caixes de medicaments tindran un nombre concret de pastilles, “adequades al tractament” del pacient, perquè no en sobrin. En aquest sentit, Ana Mato ha assegurat que l’any passat es van llançar medicaments per valor de 1.200 milions d’euros. Una altra de les mesures destacades d’estalvi anirà en la línia d’evitar l’anomenat turisme sanitari.

Boi Ruiz manté l’euro per recepta

El conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, ha aplaudit les mesures que ha aprovat el Consell Interterritorial de Salut, en què participen el ministeri i les conselleries de totes les comunitats autònomes. El conseller ha afirmat que es tracta de mesures “valentes”, però també ha dit que són insuficients si l’objectiu és mantenir les mateixes prestacions que fins ara en la sanitat pública. Ruiz ha advertit que, de moment, l’euro per recepta aprovat a Catalunya es manté, com a mínim fins que s’hagi avaluat l’impacte que tindran el total de les mesures.