PERE ORTEGA , coordinador del Centre d'Estudis de la Pau "No hi ha eficiència a la indústria militar perquè no hi ha control de costos. Per tant, estem parlant d'un enorme paràsit que estem sostenint entre tots en un moment de greu crisi econòmica."

L’estudi, que han presentat Pere Ortega i Camino Simarro (investigadors del centre d’estudis de Justícia i Pau) destaca que la indústria militar espanyola necessita ajuts de l’Estat per sostenir-se. Segons els investigadors, s’ha generat una bombolla en aquest sector mitjançant un mecanisme financer que va iniciar l’Estat l’any 1996 i que ha fet que el Ministeri de Defensa acumuli un deute de 37.000 milions d’euros.

El mecanisme financer al qual es refereixen els investigadors es basa en crèdits concedits pel Ministeri d’Indústria a les empreses armamentístiques perquè desenvolupin armament nou que després és comprat pel Ministeri de Defensa.

Segons Justícia i Pau, les empreses es neguen ara a retornar el crèdit a Indústria (que ascendeix a 15.000 milions d’euros) fins que defensa els pagui l’armament, fet que ha provocat la creació d’un sistema que “oculta l’economia real” i treballa sobre diners que no existeixen.

Ortega i Simarro també han denunciat l’existència d’un complex militar espanyol que vincula polítics i alts càrrecs de l’exèrcit amb empreses armamentístiques. Per exemple, han citat els actuals ministre de Defensa i secretari d’Estat de Defensa, Pedro Morenés i Pedro Argüelles, que havien format part de les empreses Instalaz i Boeing, respectivament.

El president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, ha criticat el fet que existeixi un oligopoli de quatre grans empreses d’armament amb les quals diversos governs espanyols han intentat crear una indústria pròpia, i ha criticat el fet que això suposi un preu més elevat. L’ONG proposa, com a possible solució, que Espanya rescindeixi els contractes amb aquestes empreses i que compri l’armament fora del país perquè, segons Justícia i Pau, la reconversió dels treballadors del sector seria més rentable que no pas segur amb la situació actual.