L’Associació de veïns de la Dreta de l’Eixample ha fet un informe sobre l’habitatge de luxe al barri per visibilitzar el que l’entitat considera un greu problema. Amb les dades obtingudes, denuncien que el nombre de pisos d'”alt standing” ha crescut fins al punt d’haver-se doblat en sis anys els edificis sencers que s’han posat a la venda com a finques exclusives en aquest barri central de l’Eixample. L’associació alerta que aquestes operacions immobiliàries estan expulsant la població del barri, i demana canvis legislatius per protegir el mercat de l’habitatge.

Preocupats per la pèrdua de cohesió social a la Dreta

L’immoble del carrer de Roger de Llúria, 67-69, és un exemple de la transformació que està patint la Dreta de l’Eixample d’uns anys ençà. S’ha venut a un únic propietari que, afirmen els veïns, l’ha convertit en apartaments de luxe. Als baixos, el Carles Huguet està al capdavant d’un negoci que regenta la seva família des del 1982, però que té continuïtat des del 1939. Ara, té poques esperances de continuar aquí.

Jaume Artigas, president de l’associació de veïns de la Dreta de l’Eixample i arquitecte, afirma que aquestes operacions fan fora els veïns i de retruc se’n ressent l’activitat comercial.

Cada cop hi ha més finques que es converteixen en pisos de luxe

Segons l’estudi, el 2016 van detectar, només a la Dreta de l’Eixample, 452 compravendes d’unitats registrals i la presència en el mercat de 30 edificis en venda. El 2022, assegura l’associació de veïns, n’hi havia en canvi prop d’una setantena. Expliquen que el problema s’estén com una taca d’oli.

L’entitat critica que aquest tipus de promocions limita l’oferta de lloguers i fan apujar-ne el preu. Lamenta, a més, que la regulació vigent no sigui clara ni suficient i que no hi hagi un control dels contractes de lloguer. Jaume Artigas recorda que la llei d’arrendaments permet que quan un contracte de cinc anys s’acaba, el propietari pot decidir si el llogater continua o no.

Demanen que Barcelona es retiri de la Golden VISA

La Golden VISA o residència per inversió va entrar en vigor fa uns 10 a l’estat espanyol. Permet que estrangers no comunitaris puguin residir al país per la via de demostrar que han fet una inversió de capital significativa. Una de les opcions és fer una inversió immobiliària.

Per als veïns aquesta possibilitat, així com les SOCIMIS (societats anònimes cotitzades d’inversió en el mercat immobiliari) i les SICAVS (societats d’inversió de capital variable), comporten privilegis fiscals. És per això que creuen que des de l’Ajuntament de Barcelona, i la Generalitat de Catalunya s’hauria de demanar de forma immediata que l’Estat retirés la ciutat de Barcelona de la llei de la Golden VISA. Expliquen que altres ciutats europees ja ho han fet, com per exemple Lisboa. També reclamen que cal regular el preu de l’habitatge i invertir molt més en habitatge públic.