El Tribunal Constitucional ha anul·lat el decret que va aprovar la Generalitat per millorar l’accés a l’habitatge per considerar que “el rang resulta insuficient” segons el que estipula la Consitució. Entre les mesures de la norma, s’obligava els grans tenidors d’habitatge a oferir un lloguer social de set anys a les famílies vulnerables que haguessin ocupat un habitatge durant més de sis mesos.

Els magistrats del tribunal han declarat per unanimitat inconstitucionals 16 preceptes de la norma. La sentència té efecte immediat i, per tant, la normativa catalana queda sense efecte.

L’argument que han esgrimit respon a una qüestió formal, perquè “no concorren els requisits del pressupost habilitant que exigeix l’article 86.1 de la Constitució espanyola” per regular mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge. Per això, insisteix que el rang de norma “és insuficient”.

Calvet diu que la sentència “pretén destruir l’escut social en habitatge”

La notícia s’ha filtrat abans que l’òrgan judicial ho fes públic. Ho ha indicat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, a través del seu compte personal de Twitter.

Recursos del PP contra decrets d’habitatge

El Tribunal Constitucional s’ha pronunciat després que més de 50 diputats del Partit Popular al Congrés hi presentessin recursos en contra. Consideraven que el decret de la Generalitat vulnerava el dret a la propietat privada.

I, de fet, no és l’única vegada que ha succeït. Precisament, aquest dijous, el Sindicat de Llogateres s’ha concentrat a la plaça de Sant Jaume perquè el Constitucional ha acceptat a tràmit un recurs del PP contra la llei que regula els lloguers d’habitatges.