Aquestes rebaixes tan matineres han agafat per sorpresa alguns compradors. "Gratament perquè et pots estalviar alguna cosa en algunes botigues." "He sortit a passejar i mirar quatre coses, no en tenia ni idea." "Per una banda es perd la tradició del dia 7 però ens ajuda a preparar els Reis." Avui, primer diumenge de l'any amb comerços oberts, centenars de persones han anat de botigues al centre per buscar els millors preus entre un estoc molt ampli. Al Portal de l'Àngel no només pengen el cartell de rebaixes les grans botigues de roba i calçat. El petit i mitjà comerç també ha hagut de fer descomptes, diuen, per pal·liar la competència. LLUÍS CAÑAS, propietari Calçats Cañas "Estava en contra, tampoc era partidari de fer aquests descomptes, però si la competencia t'hi porta has de fer-ho." EVA RUS, gerent de Tamarit 164 "Si el sistema no ajuda a que hi hagi una competència lleial entre grans comerços i petits comerços, cadascú ha d'actuar en funció de les necessitats que tingui." Davant aquesta situació, la fundació Barcelona Comerç aposta per respectar la llei comercial catalana i no avançar les rebaixes. VICENÇ GASCA, president de la Fundació Barcelona Comerç "Hi ha unes regles de joc que estipulaven que el 7 de gener comencen les rebaixes i en l'ideari popular també comencen el 7 de gener." En el cas dels eixos comercials la majoria mantenen descomptes i ofertes especials per la campanya de Reis, però esperaran al 7 de gener per penjar el cartell de rebaixes.

Segons el calendari de la Generalitat, les rebaixes comencen el 7 de gener, un inici que ha quedat diluït, per segon any consecutiu, després que molts establiments s’hagin acollit a la llei espanyola que permet aplicar descomptes durant tot l’any. Això és possible després que la llei catalana d’horaris comercials va quedar suspesa pel Tribunal Constitucional al desembre de 2014. Mentre no hi hagi una resolució, els comerços poden emparar-se en la normativa que marca el govern central.

Igual que l’any passat, pràcticament tots els comerços del centre ja estan de rebaixes en aquestes dates, sobretot les grans cadenes. Aquest és l’últim diumenge de botigues obertes i l’últim cap de setmana abans de Reis; per això, molts comerciants han aprofitat per penjar els cartells de descomptes als aparadors i atraure més clients.

Una imatge ben diferent és la dels eixos comercials en què predominen els petits comerciants; aquí molts s’esperen a l’endemà de Reis per iniciar les rebaixes. L’any passat els petits comerciants van esperar al dia 7 per començar els descomptes, tot i que alguns les van avançar per la pressió de les grans marques. En aquest sentit, el president de la Fundació Barcelona Comerç, Vicenç Gasca, s’ha pronunciat aquest matí i ha dit que prefereix “un marc normatiu que reguli les rebaixes”.

En qualsevol cas, molta gent aprofita l’últim diumenge de botigues obertes i el centre és ple de compradors que esgoten els últims dies abans no s’acabin les festes. L’avinguda del Portal de l’Àngel i els carrers del centre han estat plens de gent durant tot el matí, mentre que als eixos comercials l’afluència ha estat més moderada.