Tots els qui feien cua en aquesta administració de loteria la tarda abans del sorteig de la Grossa de Nadal esperaven ser els afortunats. I la majoria no estan acostumats a gestionar grans quantitats de diners. Per això els experts recomanen consultar als especialistes i pensar bé a què es destinen. Les opcions principals: gaudir-ne, si els volem gastar, o intentar obtenir-ne el màxim rendiment, si els volem guardar. GONZALO BERNARDOS, economista "Invertir en un dipòsit avui no és una bona idea per algú que tingui 300.500.000 euros, per la senzilla raó que la reindibilitat, com a molt, serà del 0,5%. Per tant, alternatives: invertir en un pis, és un bon moment, o invertir en borsa, però per invertir en borsa necessitem algú que realment tingui coneixements." A l'hora de retirar els diners, cal anar amb compte amb els dècims compartits. Tot i que els pot cobrar una persona sola, cal que identifiqui tots aquells qui en tenen part i especificar la quantitat que hi han jugat. Si per contra es cobra el premi amb un sol nom i, després, se'n fa el repartiment, se'n podrien derivar impostos de donacions. Tot plegat, comportarà, segurament, canvis en la vida dels guanyadors. El primer consell que donen professionals de la psicologia és donar-se temps per pensar i evitar prendre decisions ràpides i difícils de tirar enrere. JÚLIA PASCUAL, psicòloga i representant del COPC "Generalment només valorem els diners quan ens ha costat aconseguir-los. Si no ens han costat, tindrem tendència a malgastar." Per aquesta psicòloga, el temps prudencial per prendre una decisió meditada hauria de rondar els tres mesos.

Per la psicòloga i membre del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya Júlia Pascual, el més important és no prendre decisions ràpides i difícils de tirar enrere. El temps prudencial per prendre una decisió meditada, diu, hauria de rondar els tres mesos. Pascual alerta que, com que no són uns diners que ens hagi costat de guanyar, moltes persones podrien tenir “tendència a malgastar”.

Si la decisió final és guardar els diners i, de moment, no gastar-los, la recomanació d’economistes com Gonzalo Bernardos és invertir-los per intentar obtenir-ne el màxim rendiment, ja que, segons diu, és un mal moment per tenir els diners al banc perquè es donen interessos baixos. Per fer-ho bé, però, cal tenir cert coneixement de causa i per això s’aconsella acudir a un expert perquè ens assessori.

Més enllà d’inversions, a l’hora de retirar els diners, cal anar amb compte amb els dècims compartits. Tot i que els pot cobrar una persona sola, cal que identifiqui tots aquells que en tenen part i especificar la quantitat que hi han jugat. En cas que el premi s’acabés comprant amb un sol nom i després se’n fes el repartiment, se’n podrien derivar impostos de donacions.