Amb l’arribada de l’any nou, arriben noves tarifes dels serveis bàsics. Després d’anys de pujades continuades, el 2016 s’estrena amb bones notícies per a les butxaques dels consumidors, que veuen com hi haurà una important baixada dels preus.

La llar, més barata

Tant l’electricitat com el gas reduiran el seu cost a partir d’avui. Tot i que, de mitjana, el preu de la llum baixarà un 3 %, la tarifa més habitual (la del preu voluntari del petit consumidor) disminuirà un 0,7 %. Més elevada serà la reducció del preu que notaran els consumidors de gas natural, que arribarà al 3 %. Pel que fa a la bombona de butà, es mantindrà als 12,68 € establerts el mes de novembre. El darrer subministrament bàsic de la llar, l’aigua, de moment es mantindrà. Tot i així, les empreses que en proveeixen a l’àrea metropolitana de Barcelona pagaran un 0,7 % menys de tarifa.

Es mantenen els preus del transport públic

L’Autoritat Metropolitana del Transport va decidir a principis de desembre que congelaria el preu dels bitllets. D’aquesta manera, el bitllet senzill continua costant 2,15 € i la T-10 d’una zona es manté als 9,95 €. On sí que hi haurà canvis de preus serà als bitllets integrats d’entre dues i sis zones; depenent del tipus de bitllet, hi haurà una disminució d’entre el 2 % i el 9 %. L’altra novetat que s’estrena amb l’any nou és que, ara, els joves de fins a 14 anys es podran beneficiar de la T-12.

En transport particular, cal destacar la baixada de preus de les dues autopistes que depenen de l’Estat. Els peatges de l’AP-7 i l’AP-2 costaran un 0,64 % menys. Bones notícies per als conductors catalans, que també han vist com s’han congelat els preus de les autopistes de la Generalitat i que poden omplir el dipòsit a preus rècord.

Taxis i correus pugen

Els dos únics serveis que trenquen aquesta tendència a la baixa seran els taxis i correus. Tot i que l’abaixament de bandera continuarà sent de 2 euros amb 10 cèntims, la tarifa que hauran de pagar els usuaris de taxi per cada quilòmetre puja un 2,8 %, i es passa d’1,07 €/km a 1,10 €/km. Els ciutadans que enviïn cartes també notaran un increment en el preu del segell més habitual. Enviar una carta de fins a 20 grams costarà 45 cèntims d’euro, tres més que l’any passat.