Un cop arriben al centre toca organitzar-se... Tenen poques hores per fer turisme i també cal destinar temps per dinar. Els locals que més noten la presència de creueristes són els de la Rambla. En aquest restaurant, per exemple, asseguren que durant els mesos forts d'estiu, representen un 30% de la clientela al migdia. Per controlar el volum de visitants, l'associació Amics de la Rambla facilita als restauradors una llista dels creuers que atracaran a la ciutat el mes següent. MONTSE VILA, copropietària del Restaurant Núria "Amb això nosaltres podem fer una previsió, si necessitarem més gent o menys. Pel temps que s'estaran a Barcelona, si s'hi estan dos dies... això ens va perfecte per organitzar una mica perquè aquesta gent acostumen a vindre amb molta pressa, volen veure el màxim de Barcelona i tenen poc temps per dinar." Les excursions organitzades són l'opció de la majoria de creueristes i, en conseqüència, són pocs els que destinen temps a les compres. Per això, zones com el passeig de Gràcia, tot i ser cèntriques, no noten tant l'afluència d'aquest tipus de turista. PERE JUVES, responsable Macson de Passeig de Gràcia "Tenim creueristes també. Algun diumenge es nota que hi ha força vaixells, però la majoria de clients són turistes allotjats als hotels d'aquí." "A aquesta altura de passeig de Gràcia segons com no hi arriben tant. Es queden més a la zona de passeig de Gràcia cap avall." El mateix passa en establiments d'altres zones de la ciutat, com el Poblenou. RUBÉN MARTÍNEZ, gerent del restaurant Xorus "Potser se'n veu algun, però van més a les zones ultraturístiques, i aquí encara no està reconegut com a zona molt turística." NACHO SABÍN, encarregat del restaurant Alta Galícia "Vénen més turistes que estan allotjats en hotels, no tant creueristes." Uns visitants que deixen un impacte econòmic gran però desigual a la ciutat.

Aquest dissabte és la jornada estival que el Port de Barcelona aplega més vaixells: un total de sis que tenen una capacitat per a més de 12.000 persones. De fet, la xifra de viatgers que passen pel port no para de créixer. En els primers set mesos d’aquest any hi han embarcat o desembarcat 1,9 milions de persones, un 6% més respecte al mateix període de l’any passat. D’aquests, gairebé 607.000 van viatjar en ferris de línia regular mentre que la gran majoria, 1,3 milions de persones, ho van fer en creuers turístics.

En concret, els creueristes ha augmentat un 7,5% respecte de l’any passat i es calcula que aquests visitants deixen a la ciutat 62 € de mitjana, que suposen 256 M € a l’any per a la ciutat.

Però no tots els barris n’obtenen beneficis per igual. Els comerços i restaurants de la Rambla són els que noten més l’impacte i afirmen que els suposa un 30% dels clients. Per gestionar millor les arribades, l’Associació Amics de la Rambla facilita als locals una llista amb els creuers que arribaran a la ciutat. Montse Vila, copropietària del Restaurant Núria, afirma que “aquesta gent acostumen a venir amb molta pressa perquè volen veure el màxim de Barcelona i tenen poc temps per dinar” i tenir aquesta informació els ajuda a treballar amb previsió.

Els locals del passeig de Gràcia també reben impacte però en menor mesura, perquè els creueristes no acostumen a travessar els límits de Ciutat Vella, establerts entre les places d’Universitat, Catalunya i Urquinaona. Segons explica el responsable de Macson, Pere Juve, “algun diumenge es nota que hi ha força vaixells” però afirma també que la majoria de clients són turistes allotjats als hotels” i que la majoria “es queden més a la zona de passeig de Gràcia cap avall.”

A la resta de districtes de la ciutat, en zones com el Poblenou, afirmen que no tenen constància de la visita dels creueristes i indiquen que “van més a les zones ultraturístiques” del centre de Barcelona.