Comprar als comerços associats a l’Eix Comercial de Sant Andreu o l’entitat Sant Andreu Nord Comerç per valor de més de 20 euros té regal assegurat. Aquestes associacions, conjuntament amb el districte de Sant Andreu, han engegat una campanya comercial, anomenada “Comprar al carrer Gran de Sant Andreu t’ajuda a ser més sostenible”, que vol minimitzar l’ús del plàstic i, a la vegada, incrementar el comerç de proximitat.

La iniciativa consisteix a bescanviar tiquets de compra per caixes hermètiques o bosses de la compra. Per cada tiquet superior a 20 euros de les compres fetes entre el 25 de setembre i el 26 d’octubre, el 27 d’octubre al matí donaran una caixa hermètica a la carpa que s’instal·larà a la rambla de Fabra i Puig. Per les compres fetes entre el 27 d’octubre i el 23 de novembre, l’entrega es farà el 24 de novembre a una altra carpa ubicada al carrer de Joan Torras. A més, si el tiquet és superior a 30 euros i es compra entre l’1 d’octubre i el 14 de desembre, es canviarà per una bossa de la compra el 15 de desembre a la plaça d’Orfila.

Segons Pròsper Puig, president de l’Eix Comercial de Sant Andreu, la campanya comercial vol posar en relleu la compra que es fa “a granel i de fresc”. En total hi ha 2.000 bosses i 2.000 caixes hermètiques per repartir entre els clients. Les bosses són de color verd, “el color de l’esperança”, puntualitza Pròsper. El president de l’Eix creu que la pacificació del carrer Gran de Sant Andreu anirà molt bé i quedarà un carrer de passeig que incentivarà les vendes.

Obres perjudicades per les vendes

L’Eix Comercial de Sant Andreu assegura que les vendes han disminuït per les obres de pacificació del carrer Gran de Sant Andreu. En alimentació han baixat entre el 5 i el 10% i en parament de la llar, regals i tèxtil fins al 40 %. Montse Estévez, comerciant de SAC samarretes, ha notat una davallada del 60 % en la seva botiga. Per Marta Brandaris, dependenta de Culinarium, la pols i el soroll és el que més els afecta.

L’Eix Comercial de Sant Andreu espera que les obres del tram entre la rambla de Fabra i Puig i el carrer de Rubén Darío estiguin enllestides a mitjans de novembre, abans de la Festa Major de Sant Andreu. En l’altre tram, fins a Joan Torras, es començaria a treballar passat Reis.