La Sagrada Família manté l’horitzó del 2026 com a data de finalització de les obres. Actualment hi ha el 70 % de l’estructura completada i els esforços se centren ara a construir les sis torres del temple. La torre de Jesucrist, situada al centre i també la més alta, començarà a créixer abans d’acabar l’any des de la seva base. A l’octubre se’n col·locarà la primera pedra.

La resta de torres, les quatre dels evangelistes i la de la Mare de Déu, ja han començat a alçar-se. Es preveu que totes estiguin enllestides el 2022.

La torre de Jesucrist

En els darrers mesos s’ha treballat molt intensament en el disseny de la torre de Jesucrist que externament tindrà una alçària de més de 170 metres i, a l’interior, de 60 metres. L’arquitecte director de la basílica, Jordi Faulí, ha explicat que acollirà una escala i un ascensor que permetran accedir a la creu que coronarà el conjunt.

La base inclou 12 imatges de l’evangeli i una representació artística del firmament. Els colors hi tindran un paper protagonista i dialogaran amb les quatre façanes del temple, per exemple, a la banda de la façana de la Passió seran tons més vermellosos i a la de la Glòria més clars.

La façana de la Passió completada

Aquest 2018 s’ha completat la façana de la Passió amb un espai que anomenen l’hort i que representa la tomba on, segons l’evangeli, va ser enterrat Jesucrist. S’ha dissenyat com un espai íntim i de reflexió, i només s’hi podrà accedir en grups reduïts.

El pressupost total d’aquest any per a les obres ha estat de 50 milions d’euros, el mateix que l’any anterior. Uns diners procedents de les entrades dels visitants.

Encara sense llicència d’obres

Tot i que les negociacions amb l’Ajuntament van començar fa gairebé un parell d’anys, les obres de la basílica encara no disposen de llicència d’obres. El principal entrebanc és un dels punts més qüestionats, és la construcció de la façana de la Glòria tal com la va idear Gaudí, amb la construcció de l’escalinata i el passeig que haurien d’arribar a l’avinguda Diagonal. L’execució d’aquest projecte implica l’expropiació d’un grup d’habitatges del carrer de Mallorca.

El president delegat basílica, Esteve Camps, ha insistit reiteradament que “son hereus del projecte de Gaudí, i que en la negociació amb el govern municipal el seu objectiu és dur a terme el projecte de Gaudí”. Sobre les possibles expropiacions, Camps ha dit, que aquesta és una “decisió municipal”.

Les converses entre tècnics municipals i de la basílica s’han fet en grups de treball quinzenals. En aquestes trobades s’està elaborant un Pla especial que, un cop es tramiti, permetrà la regularització de les obres. Des de la basílica confien que la llicència arribarà abans de final d’any.