El sector turístic és un dels que tingut un xoc més importan, durant l’últim any. La pandèmia del coronavirus ha causat una aturada completa que no tan sols afecta establiments hotelers i treballadors temporals, sinó també els guies turístics, dels quals ha parlat la periodista Maria Cinta Méndez al programa ‘reset’, de betevé.

La Begoña Blanco té 49 anys, és autònoma i fa dues dècades que es dedica a fer visites guiades únicament a la ciutat de Barcelona. És una de les fundadores de l’Associació de Guies Turístics de Catalunya (Aguicat).

El turisme nacional

L’obligat descens del turisme internacional ha fet posar l’accent sobre el model de negoci del sector i sobre la necessitat d’adreçar-se més al públic local. Però aquí “no estem gaire acostumats a fer visites guiades, no tenim cultura de pagar perquè ens expliquin coses“, es lamenta Blanco.

No estem gaire acostumats aquí a fer visites guiades, no tenim cultura de pagar perquè ens expliquin coses
Begoña Blanco, fundadora de l’Associació de Guies Turístics de Catalunya

En tot cas, diu, els qui fan de guies per a l’anomenat turisme local han de fer les visites “a un preu molt baix“. La Begoña ha explicat que té companys que “viuen del turisme local“, però són gent que s’hi dediquen des de fa molts anys i que ja el tenen “molt treballat“.

Altres sortides professionals

Els guies que viuen dels turistes estrangers s’han quedat completament aturats, mentre que els que tracten amb públic local estan al 50 %, tot i que cobrant molt menys. No obstant això, la Begoña explica que durant aquest temps han reflexionat i s’han adonat que, malgrat tot, “dins del món del turisme, els guies som els que millor hem aguantat“. I creu que això és perquè “molts companys són llicenciats en Història, Història de l’Art, Traducció i Interpretació, Geografia o advocats“.

“Barcelona, només per a nosaltres”

Begoña Blanco fa una crida a aprofitar que els guies estan aturats i que es poden “fer visites com abans no es podien fer” perquè “Barcelona la tenim només per a nosaltres“. Per això, demana que “la gent d’aquí s’hi animi” i que s’adoni que “no és tan car per a un grup de 10 o 15 persones tenir un guia només per a tu“. Considera que és “una ciutat magnífica” i que els seus habitants en desconeixen moltes coses, com ara que “moltes places són convents que es van cremar“.