L’Asociació Corporativa d’Agèncias de Viatges Especialitzades (ACAVe) preveu un estiu dur per al turisme al conjunt de Catalunya i Espanya, però especialment a la nostra ciutat. “Barcelona serà de les ciutats que patiran molt”, ha afirmat el president de l’entitat, Martí Sarrate.
Sarrate ho ha argumentat pel fet que la temporada d’estiu comença amb molt poca activitat a l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat i sense creuers al port. A més, ha remarcat que tampoc no estan disponibles serveis com el bus turístic, ni es poden visitar monuments com la Sagrada Família, que de moment està tancada per als turistes.
La normalitat, al 2022
Els càlculs de l’associació són pessimistes tant per a aquest estiu com per a la temporada vinent. Segons les seves dades, les agències perdran aquest 2020 entre el 60 i el 70 % de la facturació, en comparació amb l’any passat. I el 2021 encara no s’hauran recuperat: en aquest cas, calculen que les pèrdues seran del 40 %. No preveuen que el sector estigui a nivells de l’any passat fins al 2022.
Tot plegat, diuen, pot fer que un 60 % de les empreses del sector hagin de tancar. Per evitar-ho, esperen que el Govern espanyol prorrogui els ERTO per força major, als quals afirmen que s’ha acollit prop d’un 80 % del sector. També reclamen que les companyies aèries els retornin els diners dels vols cancel·lats, ja que denuncien que les agències els han de tornar als consumidors sense que els hagin cobrat de les aerolínies.
El turisme nacional, insuficient
L’ACAVe estima que aquesta temporada el 85 % del turisme serà nacional i que només un 15 % seran viatgers estrangers. El president de l’associació no creu que els visitants del país puguin salvar la situació: “El turisme nacional no és la solució, però és un baló de oxigen”.
Les destinacions de proximitat preferides seran la Costa Brava, el Pirineu i la Costa Daurada, a més de les Balears i Andalusia. En viatges internacionals, els més demandats són França, Suïssa o Islàndia. Pel que fa als estrangers, esperen que arribin turistes sobretot francesos (40 %), però també alemanys (30 %) i, en menor mesura, del Regne Unit (10 %).
Tot i aquestes previsions, Sarrate ha remarcat que molts ciutadans encara s’ho estan rumiant i que n’hi ha que tenen “por”. En aquest sentit, ha explicat que han augmentat molt les contractacions d’assegurances de cancel·lació, que ara inclouen el covid-19 com a supòsit.