Les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya s'han buidat una mica aquest mes de maig. En concret, l'atur es va reduir en 14.829 persones. És el tercer mes consecutiu que baixa. Ha caigut un 2,3% respecte al mes passat i ara a Catalunya hi ha 642.000 aturats. RAMON BONASTRE, Secretari d'Ocupació i Relacions Laborals del Govern "Les xifres són positives, són alentadores. Evidnement insuficients en aquest moment. Hem de seguir treballant entenem que estem en el bon camí... I entenem que és un cert missatge d'esperança per a un col·lectiu que en aquest moment ho està passant malament." La tendència és similar al conjunt d'Espanya, on els nombre de parats s'ha reduït en més de 98.000 persones en el millor maig en 17 anys. La xifra actual és de 4.890mil aturats, però es manté per sota de la barrera dels 5milions que es va assolir al febrer. FÁTIMA BÁÑEZ, ministra d'Ocupació i Seguretat Social "Es una buena noticia y como tal hay que decirlo. Es una noticia además que nos lleva a la esperanza." L'estacionalitat és un element clau a l'hora d'interpretar l'evolució de l'atur. Els mesos d'estiu sol haver-hi noves contractacions, sobretot per a la temporada turística, és a dir, que es fan majoritàriament en el sector de serveis. De fet, a Catalunya durant l'últim lustre, cada mes de maig ha baixat la desocupació, tot i que amb diferents intensitats. Les més acusades són la del maig d'aquest any i, sobretot, la de 2010. Els sindicats no s'apunten a l'eufòria per aquestes xifres i asseguren que ara hi ha 11.0000 aturats més que l'any passat. A més, recorden que hi ha col·lectius que no figuren a les llistes oficials. DOLORS LLOBET, portaveu de CCOO de Catalunya "La gent que fa formació, plans d'ocupació o que està en expedients de regulació, que es treuen d'aquest registre de l'atur. Però també es deu a que hi ha 15.000 persones més a Catalunya que han deixat de cobrar la prestació d'atur respecte a l'any passat. I per tant, aquestes persones tampoc no s'apunten al registre d'aturats i per tant també fan disminuir aquestes dades." Els sindicats denuncien que el 88% dels nous contractes que es van fer al maig són temporals. La lectura que en fan és que la situació dels treballadors és cada cop més precària.

La campanya d’estiu es comença a notar en les dades d’atur. El nombre de persones sense feina a la ciutat de Barcelona es va reduir aquest mes de maig. Les oficines del SOC van registrar 111.451 persones aturades, 2.419 menys que a l’abril. Aquesta disminució del 2,1% és la segona consecutiva de l’any. Les dades d’atur també han disminuït respecte al mateix mes de 2012, un 2,1%.

L’activació del sector turístic a partir de la Setmana Santa és la principal causa d’aquests resultats. Un símptoma clar és que l’àmbit on més s’ha reduït la desocupació és en els serveis (-2,3%). El segueixen la indústria amb una reducció del 1,8% i la construcció amb una rebaixa del 1,1%.

L’atur registrat va baixar el mes de maig a Catalunya un total de 14.829 persones a causa de la temporada turística i la necessitat de mà d’obra al sector serveis. La xifra se situa en 642.166 aturats i Catalunya es posiciona com la segona comunitat autònoma on més cau la desocupació, només per darrere d’Andalusia, on el mes passat hi va haver 26.529 desocupats menys. En el conjunt de l’Estat espanyol, l’atur registrat va baixar per tercer mes consecutiu amb 98.265 parats menys i se situa en 4.890.928 persones a les llistes d’ocupació, un 1,97% menys que l’any passat, segons les dades del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social.

Pel que fa a les dades per províncies, la desocupació cau en 47, entre les quals destaca la província de Barcelona amb 8.655 aturats menys (un 1,77% menys que el mes d’abril), seguida de Madrid on 8.740 persones van trobar feina i de les illes Balears, on van tornar a treballar 7.917 persones. Tot i aquest important descens, a la província de Barcelona encara hi ha 481.679 persones sense feina, i és la tercera en el rànquing de províncies amb més aturats, només par darrere d’Andalusia i Madrid.

Segons les dades del Ministeri, només un 7% dels contractes han estat indefinits i la ocupació que es genera encara es caracteritza per una elevada temporalitat. De fet, maig és tradicionalment un mes en que habitualment cau la desocupació en aproximar-se la temporada turística, un motor econòmic important per a Catalunya i Espanya. La secretària d’estat d’Ocupació, Engracia Hidalgo, ha destacat que aquestes dades “mantenen la tendència a frenar el ritme d’augment de l’atur registrat”.