Anunci Instagram

Com sap Facebook que estic buscant joguines per regalar al meu fill? O per què a Instagram em surten anuncis de l’electrodomèstic que he pensat comprar? Ens espien? No, som nosaltres qui els estem donant la informació.

Per exemple, amb les fotos i vídeos que pugem a les xarxes socials els estem oferint dades sobre nosaltres, com on anem de viatge, quines activitats d’oci ens agrada fer o quin és el nostre menjar preferit. És una informació que després utilitzen per fer una millor segmentació en la publicitat i fer arribar l’anunci a la persona adient. Això fa que de vegades s’arribi fins al punt que comprem objectes que no pensàvem adquirir o que desconeixíem però que encaixen amb els nostres interessos.

Com aconsegueixen aquesta informació? Ho fan a través de les fotografies o vídeos, però no només això. En cada “m’agrada” que posem donem informació sobre els nostres gustos. O quan ens mirem més un vídeo que un altre. O fins i tot, quan afegim un nou contacte a WhatsApp.

Facebook, Instagram i WhatsApp comparteixen la informació

Facebook, Instagram i Whatsapp són dels mateixos propietaris i, com a tals, comparteixen la informació que obtenen a través de totes les aplicacions. S’encreuen la informació directa que els donem, així com la inferida que extreuen del nostre comportament. Si veuen que ens acostumem a connectar més els caps de setmana, n’extrauran la informació i ens posaran més anuncis a les hores que som més actius.

Aquestes empreses utilitzen les dades obtingudes per oferir-nos anuncis més segmentats, però a més també poden vendre aquesta informació a tercers. Això sí, la Llei de protecció de dades només deixa compartir aquesta informació quan no va identificada a una persona, és a dir, quan són dades estadístiques. I sempre que estigui especificat en l’apartat de termes i condicions.

Instagram ens escolta a través del micròfon del mòbil?

Però ens escolten? El 2017 una persona que treballa com a desenvolupador a iOs, Damián le Nouaille, va assegurar públicament que Instagram estava utilitzant el micròfon del mòbil per captar àudios. Va afirmar que l’aplicació adaptava la seva publicitat d’acord amb el que sentia a través del micròfon.

Malgrat tot el rebombori que van generar aquestes afirmacions, els experts neguen que sigui així. L’Helena Rifà experta en ciberseguretat i protocols de seguretat en xarxes afirma que és molt improbable que Instagram estigui fent això. “Molts ho han investigat i no s’ha trobat cap evidència“, ha afirmat.

Rifà assegura que existeix la tecnologia per poder fer aquest tipus de seguiment però dubta molt que Instagram ho faci perquè seria posar-se en risc. “Ells es cenyeixen a la legalitat. Quan ens creem un compte ja ens diuen que les nostres dades poden ser utilitzades” afirma. El problema és que molta gent accepta les condicions sense llegir-s’ho, per això, no som conscients de la informació que estem donant sobre nosaltres.

Com limitar l’accés a la nostra informació?

La manera d’evitar que tinguin tota aquesta informació sobre nosaltres és no entrar a les xarxes. Ara, els experts donen alguns trucs perquè tinguin accés a un mínim de coses. Per exemple, l’Helena Rifà explicat que si estàs molt preocupat perquè tinguin accés al micròfon, sempre pots entrar a la configuració i no donar-los accés. Això sí, llavors no podràs fer “stories” amb àudio. “Es poden fer petites accions concretes per limitar la informació que dones” afirma Rifà, que recorda que, per exemple, es pot treure la geolocalització de totes les aplicacions.