Fa poc més d'un mes que treballen a peu de carrer i ja han fet aflorar 234 pisos turístics il·legals, uns establiments als quals, a més d'obligar-los a tancar, s'imposarà una sanció econòmica de 30.000 euros. A la seva feina, s'hi ha de sumar la del cos d'inspectors, que també s'ha ampliat al juliol i que ha permès emetre 22 ordres de cessament més. En total, 256 habitatges d'ús turístic que hauran de tancar. GALA PIN, regidora de Ciutat Vella "Està afectant no només al dret a l'habitatge en la mesura en què perdem part d'habitatge, no només en les molèsties al descans dels veïns, sinó també en l'augment del preu del lloguer." Un altre element clau ha estat la cooperació veïnal a través d'aquest web. S'hi han rebut 375 alertes que ara s'hauran d'investigar per aclarir si els allotjaments disposen de llicència o no. Pel que fa a les plataformes en què s'ofereixen pisos sense llicència, l'Ajuntament ha complert les amenaces i dos webs, Airbnb i Homeaway, hauran de pagar multes de 30.000 euros. Segons el consistori, la sanció és ferma i no tenen possibilitat de recórrer-hi en contra. L'objectiu és que a partir d'ara les dues companyies canviïn d'actitud. JANET SANZ, cinquena tinenta d'alcalde "Per nosaltres l'important no és posar aquestes multes. Això és el que ens permet fer la llei, són les eines que ens dóna per poder actuar, però per nosaltres l'important és que aquestes plataformes web, però també la resta, col·laborin amb l'administració i que ens ajudin a treballar contra aquesta activitat." Si decideixen no col·laborar i continuen oferint pisos sense llicència, se'ls imposarà una sanció per reincidència, en aquest cas molt més quantiosa: el màxim previst és de 600.000 euros

Del total de 256 pisos que hauran de tancar, 234 han aflorat mitjançant la feina del cos de visualitzadors, que l’Ajuntament va crear a finals de juny i que treballen a peu de carrer, tant a través de converses amb turistes i veïns com fent cerques a Internet. A la seva activitat, s’hi sumen les tasques del cos d’inspectors, que s’ha reforçat aquest juliol i que ha permès emetre 22 ordres de cessament més.

Més enllà de la feina de visualitzadors i inspectors, l’Ajuntament remarca que, a l’hora de detectar habitatges d’ús turístic sense llicència, la col·laboració ciutadana és fonamental en molts casos. Per això, es va habilitar un web específic en què, d’una banda, els turistes poden comprovar si l’allotjament on s’estan té llicència, i de l’altra, permet als veïns denunciar-ne casos. A través del web, s’han rebut 375 alertes, que ara s’hauran d’investigar per aclarir si els allotjaments disposen de llicència o no. L’Ajuntament també ha rebut 31 denúncies més a través del servei de recepció d’incidències, reclamacions i suggeriments. En total, 406 adreces indicades per ciutadans.

D’altra banda, també s’han detectat dues residències d’estudiants que, segons l’Ajuntament, funcionen com a hotels i que ofereixen allotjament a viatgers. Per tant, incompleixen la llicència d’activitat, i se’ls ha obert un expedient de restitució de la legalitat, un tràmit al qual els titulars dels establiments han presentat al·legacions.

Airbnb i Homeaway, multades amb 30.000 euros

Pel que fa a les plataformes en què s’ofereixen pisos sense llicència, l’Ajuntament ha complert les amenaces, i dos webs, Airbnb i Homeaway, han estat sancionats i hauran de pagar, sense possibilitat de recórrer-hi en contra, multes de 30.000 euros cadascuna. Segons el consistori, la sanció és ferma, però al marge de la multa l’objectiu és que les companyies canviïn d’actitud. En aquest sentit, la cinquena tinenta d’alcalde, Janet Sanz, ha remarcat que “l’important és que aquestes plataformes web, però també la resta, col·laborin amb l’administració i que ens ajudin a treballar contra aquesta activitat”. Una activitat que, segons la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, té conseqüències directes en l’habitatge dels veïns, ja que fa que hi hagi menys pisos disponibles, que en alguns casos generi molèsties i, que a més, diu, incideixi també en l’augment dels preus del lloguer.

Un cop pagada la multa, si les companyies sancionades no col·laboren i deixen d’oferir pisos sense llicència, se’ls imposarà una altra sanció, en aquest cas per reincidència i, per tant, molt més elevada: el màxim previst és de 600.000 euros.