MONTSERRAT FERNÁNDEZ, advocada dels detinguts "Avui hem pogut desmuntar tots aquells arguments que feien que es mantinguéssin en presó, aquells arguments que va prendre en consideració la jutgessa que estava en funcions de guàrdia. Creiem que l'error que es va cometre doncs avui s'ha subsanat. I esperem que en el procediment judicial tots aquests indicis de criminalitat que consten en l'atestat policial també decaiguin perquè efectivament no hi ha proves, o considerem que no queda suficientment acreditat. no sols els edictes que se'ls hi estan atribuïnt." AZIZ FAYE, portaveu del Sindicat de Venedors a la Manta "Si ellos quieren resolver este problema, es muy fácil: es tirar adelante planes de ocupación y la gente se irá a trabajar, y ya está. O si no tienen otros puestos de trabajo, lo que nosotros siempre pedimos es un lugar donde podamos vender, aunque sean otras cosas no falsificadas, pagando impuestos incluso." __________________________________________________________________________________________________________________________ Quarts de dotze i ni rastre de manters a la zona de Drassanes. Imatge calcada a la del passeig de Joan de Borbó i el moll del Dipòsit, on els artesans treballen sense competència i els turistes passegen amb comoditat. El dispositiu policial impedeix als venedors ambulant instal·lar-s'hi durant tot el dia. Un operatiu conjunt de la Policia Portuària, la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra. S'hi despleguen de bon matí i amb la seva presència eviten que les mantes es parin a terra. Des que es va iniciar el dispositiu, la vigilància policial es mantenia aquí fins, aproximadament, 2/4 de 10 de la nit, un horari que ara l'Ajuntament vol allargar i que podria fer que els agents fossin a la zona fins a la mitjanit. Tot i això, fonts policials han explicat que l'operatiu actual no és estàtic i que l'hora en què marxen els agents es determina en funció de la situació de cada dia. De fet, segons va publicar a Twitter el Sindicat de Manters, ahir va haver-hi un fort desplegament policial fins a les 11 de la nit, i no va ser fins més tard que s'hi van poder instal·lar. L'objectiu del consistori és evitar imatges com aquestes, gravades pels veïns: corredisses tan bon punt desapareix la policia, per agafar el millor lloc. El dispositiu, però, no és l'única mesura adoptada per l'Ajuntament per evitar l'ocupació de la via pública. També s'hi va instal·lar aquest parc de patinadors, ara fa poc més de tres setmanes, per intentar donar un altre ús a l'espai.
Tot i que, després que es detinguessin, el jutge de guàrdia en va decretar l’ingrés a presó, la jutgessa d’instrucció ha considerat que les proves aportades en el procés demostren que els detinguts tenen arrelament a Barcelona i que, per tant, no hi ha risc de fuga. En concret, en un dels casos, explicita que el detingut disposa de NIE, té la situació administrativa regularitzada i que ha participat en diversos cursos i tallers, entre els quals n’hi ha castellà i d’eines per a la recerca de feina.
Pel que fa a les acusacions, als manters detinguts se’ls atribuïen dos delictes, un contra la propietat industrial i un altre de pertinença a grup criminal. En aquest sentit, la jutgessa remarca en la interlocutòria de llibertat provisional que, de moment, la comissió o no d’aquests fets no s’ha pogut valorar perquè encara no s’han practicat totes les diligències d’investigació.
Els manters que han quedat en llibertat, entre els quals hi ha un dels portaveus del Sindicat de Venedors a la Manta, són quatre dels set detinguts que els Mossos d’Esquadra van fer en una operació contra un suposat punt de distribució de productes destinats a la venda a la manta.
Continua l’estira i arronsa a la façana marítima
De manera paral·lela, a la zona del Port la presència policial continua dissuadint els manters d’instal·lar-s’hi durant el dia, però quan els agents abandonen l’espai, els venedors ambulant tornen a parar-hi la manta. Per intentar retardar-ho el màxim possible, l’Ajuntament vol allargar l’horari del dispositiu, de manera els agents podrien mantenir-se a la zona fins a la mitjanit. Tot i això, fonts policials han explicat que l’operatiu actual no és estàtic i que l’hora en què en marxen es determina en funció de la situació de cada dia.
Tot plegat ha desconcertat els manters, que asseguren que en les darreres setmanes podien treballar a la zona entre quarts de 10 i les 12 de la nit, i que ja fa uns dies que han notat que la presència s’allarga més de l’habitual. De fet, segons va publicar a Twitter el Sindicat de Manters, aquest dilluns va haver-hi un fort desplegament policial fins a les 11 de la nit, i no va ser fins més tard que s’hi van poder instal·lar.
Un dels portaveus del Sindicat de Venedors a la Manta, Aziz Faye, reivindica que es busquin altres solucions, al marge de la pressió policial i reclama a l’Ajuntament que s’aposti per plans d’ocupació o bé que se’ls doni un espai on poder vendre de manera legal. En resposta a les acusacions de pertinença a grup criminal, remarca que el col·lectiu que ell representa “no som delinqüents, no som màfia i no som lladres, venem perquè no tenim cap alternativa laboral”.