Les més de 34.400 sancions que s'han posat contra el fenomen de la la venda ambulant il·legal entre els mesos de gener i juny suposen un augment del 20 % amb relació als primers sis mesos de l'any passat. La meitat, més de 18.000, han estat als venedors. De l'altra meitat, unes 13.000 s'han posat per abandonar begudes i articles sota la sorra de la platja, en papereres o clavegueres abans de vendre'ls i 2.600 més a persones que col·laboren amb els venedors. Només un 0,5 % del total, 188 sancions, s'han imposat als compradors. "L'Ajuntament ha combatut la venda ambulant amb especial duresa durant el mes juny. De fet, només en aquell mes es van imposar un terç del total de multes del primer semestre de l'any." El consistori no ha detallat, però, quantes d'aquestes sancions corresponen a la venda ambulant de begudes, i quantes al fenomen del "top manta". Sí que ha remarcat que la presència de venedors a la manta a la ciutat s'ha reduït dràsticament des que es va col·locar l'"skate park" del passeig de Joan de Borbó. GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde: "Teníem al voltant de 800 venedors irregulars allà, ara hem passat a una xifra que és d'un 300 venedors a tota la ciutat. Hem dit per activa i per passiva que aquí no hi ha varetes màgiques i que això no es resol de la nit al dia." Segons el consistori, cal seguir avançant en actuacions policials coordinades i l'impuls de mesures socials i d'ocupació per reduir la problemàtica.

D’aquestes 34.000 sancions, un 53 % estaven dirigides els venedors, tant de begudes i d’aliments com d’articles dels venedors a la manta. Un 38 % de les multes, o el que és al mateix, més de 13.000 sancions, procedeixen de l’abandonament d’articles o begudes a la via pública. La Guàrdia Urbana també ha posat 2.600 multes a diversos col·laboradors de la venda a la manta, el que suposa un 7,64 % del total. El sector que menys sancions ha rebut ha estat el dels compradors, que només representen un 0,5 %.

Des de l’Ajuntament afirmen que han intensificat les sancions a compradors per tal de combatre la venda ambulant irregular, malgrat que asseguren que no hi ha una solució màgica perquè aquest fenomen desaparegui. El primer tinent alcalde, Gerardo Pisarello, ha afirmat que després de les intervencions del juliol al passeig de Joan de Borbó, “moltes de les persones que havien vingut a Barcelona perquè es pensaven que podien vendre van marxar”. I així, segons Pisarello, els manters han passat de 800 a 300 en les últimes setmanes.

El tinent alcalde també ha destacat que des de l’Ajuntament s’està combatent el fenomen i no les persones. Per això, han preparat 51 plans de treball, els quals estan en fase de disseny i es posaran en marxa després d’un procés de formació que començarà al setembre.