El punt d'inici de la desfilada de la Coronela saltarà, enguany, de l'Ajuntament de Barcelona al Palau de la Generalitat. Serà aquí on el matí de l'11 de setembre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, rebrà aquest grup que emula la milícia que va defensar Barcelona durant el setge de 1714. El govern els ha convidat a afegir-se a la petita recepció ja prevista pel grup de recreació històrica dels Miquelets de Catalunya. Des del Palau desfilaran fins a l'ofrena floral a Rafael Casanova. "La invitació de la Generalitat arriba després que La Coronela fes públic aquest dimarts que l'Ajuntament els ha denegat el permís per iniciar el seu seguici travessant la Porta Gòtica del consistori per la Diada, com havien fet durant aquests últims cinc anys." Tot i això, fonts de la Generalitat han explicat a BTV que en la seva invitació no hi ha cap ànim que l'acte es converteixi en una rèplica del que feia l'Ajuntament. Sobre la polèmica, aquest matí també ha parlat el segon tinent d'alcalde, Jaume Collboni, que s'ha alineat amb la posició que ja havia expressat el govern municipal. JAUME COLLBONI, segon tinent d'alcalde "Em remeto al que digui el primer tinent d'alcalde. Una posició que jo comparteixo políticament i personalment." Des de l'Ajuntament aclaren que no han prohibit desfilar a La Coronela, sinó que han optat per no incloure en l'acte institucional la participació d'una entitat que consideren que no té una tradició arrelada a la ciutat. Alhora, remarquen que és molt legítim i respectable que el grup comenci el seguici des del Palau de la Generalitat.

De moment la Generalitat no ha donat a conèixer els detalls de l’acte. L’únic que ha transcendit és que es farà una recepció a les dues associacions de recreació històrica, que rememoren la resistència catalana i austriacista a la invasió militar borbònica durant la Guerra de Successió. Després els Miquelets de Catalunya i la Coronela de Barcelona sortiran en comitiva de la Generalitat per fer les seves respectives desfilades.

Fonts de la Generalitat han confirmat a Barcelona Televisió que aquest era un acte ja programat després que els Miquelets fessin una petició per ser rebuts durant la Diada pel president Carles Puigdemont. Tenint en compte la negativa de l’Ajuntament s’ha ofert a la Coronela participar. Des de la Generalitat afirmen que no hi ha cap ànim que aquest aquestes es converteixi en una rèplica el que feia l’Ajuntament.

D’aquesta manera volen desvincular aquest acte amb la polèmica per la negativa de l’Ajuntament de deixar sortir la Coronela des del consistori. Una prohibició que va arribar després que aquesta associació de recreació històrica, que imita la vestimenta i estructura de la milícia ciutadana que va defensar la Barcelona durant la Guerra de Successió, realitzés el camí que va fer Rafael Casanova el 1714 tot acompanyant les autoritats des de fa cinc anys.

Des del comissionat de Memòria Històrica de l’Ajuntament, Ricard Vinyes, se’ls ha denegat la sortida des de la Porta Gòtica al·legant que “aquesta és la jornada commemorativa civil més important de Barcelona i de la nació” i que creuen que no és adient ni acollir ni participar en una desfilada d’època atesa la solemnitat de la Diada.