ajudes socials pressupostos estat 2023

El Consell de Ministres ha aprovat els pressupostos de l’Estat pel 2023. Els comptes incorporen una despesa rècord en matèria social. Concretament, el Govern espanyol hi invertirà sis de cada 10 euros del pressupost amb la intenció de fer front a la inflació i els efectes de la guerra d’Ucraïna. Per aconseguir aquest objectiu, l’executiu preveu prorrogar els bitllets gratis de Renfe o l’extensió de lajuda de 100 euros per a famílies amb fills menors de tres anys, entre d’altres.

Consulta totes les ajudes socials que preveuen els pressupostos generals de l’Estat el 2023.

Pròrroga de l’ajuda al lloguer per a joves

El bo de lloguer per a joves es prorroga un any més. L’executiu central té previst invertir 200 milions d’euros més durant el 2023 per facilitar l’emancipació juvenil. Aquesta subvenció de 250 euros mensuals per a menors de 35 anys va estrenar-se al mes de juny i va esgotar-se en poques hores, atès el gran nombre de sol·licituds que va haver-hi.

Els pressupostos generals de l’Estat també preveuen un increment de 102 milions d’euros per al bo social tèrmic, que beneficiarà 1,2 milions de llars.

Ampliació de l’ajuda de 100 euros a famílies amb menors de tres anys

L’ajuda de 100 euros per a famílies amb fills menors de tres anys s’ampliarà el 2023. Fins ara, aquesta subvenció només la rebien les mares treballadores, però a partir de l’any vinent aquesta prestació de criança també es fa extensiva a les mares que estiguin a l’atur.

A més, els comptes de l’Estat també preveuen la consideració de família nombrosa per a les famílies monoparentals amb dos fills.

Permisos de conciliació nous

El Govern es compromet a tramitar urgentment i, abans que acabi el mes d’octubre, la llei de famílies, impulsada pel Ministeri de Drets Socials. Entre altres avenços, aquesta norma preveu la creació de permisos de conciliació nous. És el cas del permís de set dies anuals per a cuidadors, que els permetrà atendre imprevistos familiars com ara l’acompanyament al metge o cuidar d’un fill malalt, i un altre permís parental de vuit setmanes sense remuneració.

Aprovació d’un pla de xoc en dependència

Els comptes estatals reserven 600 milions d’euros en un pla de xoc en dependència. Segons ha explicat la vicepresidenta Díaz, aquesta inversió ha de servir per reduir les llistes d’espera, implementar prestacions noves i millorar les condicions laborals de les persones que cuiden els dependents.

Es mantenen els bitllets de Renfe gratis el 2023

Els usuaris de Rodalies podran seguir beneficiant-se del bitllets de Renfe gratis el 2023. Així ho ha anunciat la ministra María Jesús Montero durant la presentació dels pressupostos generals de l’Estat. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat a la Generalitat estendre la bonificació als títols de l’ATM. Fonts del Departament de la Vicepresidència, Territori i Polítiques Digitals han avançat que el govern català està disposat a prorrogar la rebaixa del transport públic.

Augment de les pensions i de l’ingrés mínim vital

Les pensions i l’ingrés mínim vital es revaloritzaran segons l’IPC interanual del mes de novembre que, segons ha avançat la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, podria situar-se entorn del 8,5 %. D’altra banda, l’IPREM se situarà en 600 euros mensuals a partir de l’1 de gener del 2023.

Millores en la prestació de l’atur

Fins ara una persona en situació d’atur cobrava un 50 % de la base reguladora a partir dels sis mesos sense feina, tal com va aprovar fa uns anys el govern del Partit Popular. Els pressupostos del 2023 eliminen aquesta retallada i recuperen el 60 % de la base reguladora. Una mesura que, segons la vicepresidenta, Yolanda Díaz, beneficiarà 300.000 persones.

Increment del sou dels funcionaris

Els treballadors públics veuran incrementat el seu sou en un 9,5 % des d’ara i fins al 2024. El 2022 s’apujarà un 1,5 % amb caràcter retroactiu —que se suma al 2 % ja apujat a principis d’any—; el 2023, un 2,5 % fix amb possibilitat d’un 1 % variable, i el 2024, un 2 % amb un 0,5 % variable.

Rebaixa de l’IRPF per a les rendes de fins a 21.000 euros

Els pressupostos de l’Estat preveuen una mesura que va anunciar fa uns dies la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero: la rebaixa de l’IRPF per a les rendes inferiors als 21.000 euros. Segons va explicar Montero, aquesta reducció suposarà un estalvi d’uns 400 euros pels contribuents.