transport public gratuit

(Agències) El govern de la Generalitat està disposat a prorrogar la rebaixa del transport públic durant el 2023 si l’Estat també manté la bonificació del 30 %. Fonts del Departament de la Vicepresidència, Territori i Polítiques Digitals han explicat a EFE que “el govern català ho decidirà, en el marc de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), quan tingui totes les dades de la proposta”.

Més recursos per mitigar els sobrecostos del transport públic

Les esmentades fonts de l’executiu català han demanat al govern central que no oblidi “el forat de 180 milions d’euros” que ha provocat l’encariment de l’energia en els últims mesos i han advertit que si no es fa res sobre aquest tema “el sistema no podrà fer front” a l’augment de la despesa. A més, defensen que “no és assenyat destinar centenars de milions d’euros a rebaixar tarifes i no invertir recursos a mitigar els sobrecostos energètics o a millorar l’oferta”. Les bonificacions en vigor des del setembre formen part del paquet d’iniciatives engegat per afavorir l’estalvi energètic en el context de la guerra d’Ucraïna.

L’Ajuntament demana mantenir les bonificacions

Aquesta tarda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat a la Generalitat mantenir les bonificacions al transport públic. En la mateixa línia, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha refermat el seu compromís de “treballar per mantenir el descompte actual del 50 % al transport públic de la ciutat”.

En l’ATM també hi participen ens locals com l’Ajuntament de Barcelona, però l’executiu català hi té una participació majoritària. Els títols que gestiona l’ATM serveixen per a les línies de TMB (metro i bus), FGC, TRAM i autobusos metropolità, interurbà i urbà.

Els preus dels bitllets del transport públic

Actualment, l’ATM aplica una bonificació del 20 % addicional a la T-Usual, que és mensual, i la T-Jove, trimestral per a menors de 25 anys, a més dels abonaments per a famílies monoparentals i nombroses i per als qui estan en atur. Aquests títols estan bonificats al 50 %, tenint en compte la bonificació del 30 % del govern estatal, que s’aplica també a la resta de títols.