La companyia Aigües de Barcelona ha complert 150 anys i reivindica el seu vessant més social. En la presentació de l’Informe de desenvolupament sostenible del 2017, ha fet públic que destina 2,7 milions d’euros a cobrir les factures de 39.128 famílies vulnerables de l’àrea metropolitana que no poden pagar la factura. Sobre la remunicipalització de la gestió de l’aigua, la companyia argumenta que “ja són una empresa pública que fa gestió pública” i reivindica que Barcelona “és tot un referent mundial en gestió i tractament d’aigua”. En la presentació, l’empresa ha ressaltat que tota la flota de vehicles potencialment capaç de funcionar amb corrent elèctric ho fa i ha apostat per l’ecofactoria, un concepte nou de planta de tractament d’aigües, més eficient, que recicla més i millor les aigües i és autosuficient energèticament.

“No es parla de pobresa hídrica perquè no n’hi ha”

L’ecòleg i president de la Comissió de Sostenibilitat d’Aigües de Barcelona, Ramon Folch, ha destacat la feina social de la companyia i els 21 protocols signats amb diferents ajuntaments per ajudar les famílies en situació de vulnerabilitat econòmica. Folch ha explicat que la companya sufraga la factura de més de 39.000 famílies de l’àrea metropolitana en situació de precarietat econòmica. Ho fan a través d’un fons de solidaritat de 2,7 milions d’euros anuals. Una iniciativa que, segons Folch, ha fet que “no hi hagi pobresa hídrica perquè no hem tallat la llum a cap client”.

Des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica qüestionen aquestes declaracions i asseguren que “no han tallat l’aigua a famílies vulnerables perquè la llei ho prohibeix”. Fonts d’aquesta plataforma consideren insuficient la feina d’aquest fons de solidaritat de l’empresa i els demanen que condonin tot el deute a les famílies en situació de vulnerabilitat.

La remunicipalització de l’aigua

Conscients que estan en el punt de mira del govern municipal d’Ada Colau, que vol remunicipalitzar la gestió de l’aigua, la companyia defensa que han convertit Barcelona en referent mundial en gestió i proveïment de l’aigua. Defensen “la bona qualitat de l’aigua controlada amb més de 1.000 inspeccions diàries”. Folch ha reivindicat que “l’aigua és ja pública per llei” i que la companyia “garanteix un bon servei públic perquè l’aigua arribi als ciutadans”.

Un nou model de planta, l’ecofàbrica del Prat

Aigües de Barcelona ha reivindicat la innovació que, asseguren, ja ha convertit l’empresa en un model de sostenibilitat. Una de les apostes de futur és un nou concepte de planta, l’ecofactoria. Un espai on es recicla tota l’aigua tractada, que fins ara es llançava al mar i on també s’aprofiten materials presents, com el fosfat. Una matèria primera que, des de la companyia, consideren es podria vendre per fer detergents i adobs agraris.

planta aigües de barcelona prat llobregat

L’empresa assegura que ja treballa per posar en marxa una ecofactoria al Prat de Llobregat l’any 2019. L’espai funcionaria al 100 % amb energia neta generada per la planta i també abastiria d’aigües reciclades el polígon de la Zona Franca i el Parc Agrari del Prat.

Folch ha afegit que tota la flota de vehicles potencialment capaç de funcionar amb corrent elèctric ho fa. Ja tenen 150 turismes elèctrics, i esperen adquirir-ne properament 100 camions, quan surtin a la venda.