Els sector de les agències de viatges passa un molt mal moment. Fa nou mesos que pràcticament no venen viatges i des del 14 de març han hagut de gestionar cancel·lacions de vendes fetes. A més, arrosseguen el deute que les companyies aèries han acumulat amb les agències.

L’endeutament i caiguda del 95 % del negoci

Les agències han demanat en la majoria dels casos crèdits ICO per mantenir els negocis oberts, uns diners que s’han de tornar la propera primavera i ara demanen d’ajornar perquè no tenen cap ingrés. De fet, expliquen que la facturació ha caigut un 95 %.

És el cas de Viatges Madras, que fa 28 anys que organitzen viatges a mida per tot el món. Ara lamenten que a més d’haver retornat 300.000 euros en cancel·lacions als clients, pràcticament no entra cap viatge. “No tenim ingressos, és impossible pagar els ICO. Les agències que hem resistit fins ara haurem de tancar”, lamenta la directora de l’agència, Olga Mourelo.

Els viatges exòtics han estat dels més afectats. El Pere Isern, d’Èxode Viatges, denuncia els deutes de les companyies aèries amb les agències. “Com ha de mantenir-se una empresa de quatre treballadors amb un deute de 200.000 euros? Amb un ICO? I som nosaltres els qui hem d’assumir l’interès del crèdit?”, explica Isern.

Reclamen activar la mobilitat segura

Denuncien que els governs no s’han coordinat per mantenir una mobilitat segura i que això encara els ha enfonsat més. Per Pere Isern “no s’ha fomentat , s’ha penalitzat la mobilitat des d’un inici i tots els països han anat pel seu compte.”. L’Olga Mourelo explica que cal consensuar les mesures amb el sector i posa com a exemple que es demanin PCR als viatgers per sortir i entrar del país: “Un viatge de quatre persones a Munic són 800 euros i les PCR de l’anada i la tornada, 800 més. És impossible vendre en aquestes condicions”.

Protesta per aconseguir ajudes

Precisament aquest dimecres les agències de viatges, agrupades al voltant de la plataforma #AyudasAgentesViajes, s’han manifestat a la plaça de Sant Jaume. Són conscients que la mobilitat seguirà limitada molt de temps i, per tant, demanen ajudes directes. Una de les peticions més urgents és aconseguir que els ERTO es puguin ampliar fins a finals del 2021 i necessiten recursos econòmics per poder pagar el lloguer en un sector que s’ha vist obligat a aturar l’activitat des de l’inici de la pandèmia.

Comparteix a: