La creativitat és exclusiva de l’ésser humà, o una màquina pot ser creativa? Què en sabem de la intel·ligència artificial, realment pot arribar a imitar el procés creatiu d’una persona? En parlem en aquest nou episodi de ‘Disruptia’. El que era un argument d’una pel·lícula de ciència-ficció fa 30 o 40 anys, ja és una realitat i ara la pregunta és: quin tipus de tecnologia pot ajudar a millorar la nostra pròpia creativitat? Segons Franc Ponti, professor de neurocreativitat i innovació d’Eada, el cervell humà és molt difícil d’imitar per una màquina, per molt sofisticada que sigui.
Una màquina pot fer moltes tasques més ràpid i millor, però és molt difícil que arribi a ser creativa, a generar noves idees disruptives
La intel·ligència artificial en la medicina
Felip Miralles, director de la Unitat Tecnològica d’eHealth d’Eurecat, confessa que aquest tema sempre l’ha apassionat. A principis dels 90 va fer el seu projecte final de carrera com a enginyer informàtic sobre el reconeixement de la parla humana. “En aquell moment semblava impossible. 30 anys després, aquest tema està resolt”. En aquests moments Miralles treballa des d’Eurecat en el desenvolupament d’eines que es basin en les dades i que transformin la medicina actual en medicina de precisió. “Volem aconseguir un canvi de paradigma, que els metges prenguin les seves decisions no només en funció del seu coneixement, la seva intuïció, de les seves habilitats. Es tracta que comptin amb el suport de les màquines perquè les seves decisions estiguin molt més informades, en el diagnòstic i pronòstic i tractament d’una malaltia”.
Els algoritmes d’intel·ligència artificial poden recollir grans quantitats de dades que van molt més enllà del coneixement adquirit per un metge durant la seva carrera professional
Una altra aportació important de la intel·ligència artificial és que permet aconseguir més equitat en l’atenció sanitària. Durant la pandèmia, segons Miralles, no ha estat el mateix per un pacient anar l’UCI de l’Hospital Clínic que a altres centres més modestos, amb menys mitjans i amb un professionals menys especialitzats”. La intel·ligència artificial, però, no podrà substituir els professionals sanitaris perquè les màquines no poden tenir empatia ni acompanyar un malalt com ho fa una infermera, per exemple, o un metge. La intel·ligència emocional, ara per ara, és insubstituïble.