Zoom és una aplicació que s’està fent servir molt per fer videoconferències. De fet, des del confinament l’ús d’aquesta plataforma s’ha multiplicat per 20 i ha passat de poc més de 10 milions d’usuaris a més de 200 milions a tot el món. Aquest increment ha provocat que els pirates informàtics hagin volgut vulnerar-ne el sistema de seguretat.

Zoom és una aplicació segura?

Com qualsevol aplicació cal tenir cura dels nostres comptes i fer servir uns criteris mínims de seguretat. Els Mossos d’Esquadra han fet publicat un comunicat amb algunes recomanacions i entre les quals ha destacat el cas concret de Zoom. L’empresa ha anat actualitzant els protocols perquè havia tingut una vulnerabilitat per als usuaris de Windows que podria permetre als ciberdelinqüents robar informació confidencial i executar arxius en el dispositiu de la víctima. En concret els recursos afectats són els usuaris de Zoom per a Windows amb versions anteriors a la 4.6.9. A hores d’ara, baixant l’última actualització n’hi ha prou per evitar aquests problemes.

En parlen els experts

Josep Maria Ganyet, expert informàtic consultat per betevé, ha explicat que a nivell d’usuari cal tenir en compte les mesures pròpies de seguretat quan s’instal·li Zoom. Aquesta aplicació s’instal·la en el sistema, no com d’altres com Jitsi, i podria tenir alguns problemes de robatori d’informació o d’intrusió en converses. A més a més, la plataforma nord-americana té els servidors a la Xina, la qual cosa vol dir que aquesta informació pot ser desxifrada. “Si fos el govern Trump o francès no faria una videoconferència amb Zoom, però a nivell usuari no ha d’haver-hi cap problema”, destaca Ganyet.

Mesures de seguretat de plataformes de videoconferències

Els Mossos d’Esquadra han donat una sèrie de consells quan s’instal·lin alguns programes o aplicacions per fer servir videoconferències. Per garantir una seguretat mínima, es recomana seguir els criteris següents:

  • No establiu comunicacions amb persones desconegudes i sempre verifiqueu la identitat dels nous contactes.
  • Restringiu l’accés a les sales de conferència mitjançant una contrasenya robusta.
  • Com en totes les aplicacions, sempre cal mantenir actualitzat el programari.
  • Deshabiliteu la compartició d’escriptori, àudio i vídeo per defecte. Habiliteu-los només quan sigui necessari.
  • Cal assegurar-vos que capta la càmera per evitar que sigui una forma de robatori de dades.
  • Tapeu la càmera i apagueu o silencieu els micròfons quan no utilitzeu les aplicacions.
  • Descarregueu qualsevol aplicació de llocs oficials o d’enllaços provinents de les pàgines oficials (actualment hi ha força campanyes de pesca a les xarxes socials per suplantar aquest tipus d’eines).

Piulades i missatges de WhatsApp falsos

Durant les últimes hores hi hagut un cert neguit en la comunicat educadora per una sèrie de piulades i missatges de WhatsApp que es vinculaven al Departament d’Educació i que desaconsellaven l’ús de Zoom. De fet, el que demanava era la desinstal·lació de les aplicacions a mòbils, tauletes i ordinadors. Aquesta informació és falsa.