Diverses pel·lícules i documentals creades per estudiants i exalumnes de la Universitat Pompeu Fabra han estat seleccionats pel Festival de Sant Sebastià, que se celebra entre el 20 i el 28 de setembre. Hi trobem, per exemple, ‘Les dues nits d’ahir‘, de Pau Cruanyes, que optarà al premi Indústria Glocal in Progress. El premi econòmic els ajudaria a posar punt final a una producció que va iniciar-se l’any 2017, que encara no han finalitzat.

Segons el director, Pau Cruanyes, la peça té una part autobiogràfica. “Expliquem sentiments, però no són fets reals tot i que mai hem perdut l’essència i ara que som al final del muntatge estem contents perquè s’ha aconseguit el que volíem”, explica.

L’òpera prima de Cruanyes explica la història de tres amics que perden un company i decideixen robar-ne les cendres. Per lluitar contra la mort, emprenen un viatge sense cap destinació, però sí amb la intenció de pair la situació.

Una oportunitat per a ments joves

Aquesta producció no és l’única que s’exhibirà al festival basc. També s’han seleccionat el llargmetratge documental ‘Las letras de Jordi‘, de l’exalumna Maider Fernández, en la categoria de Nous Directors, i el treball documental d’Oliver Laxe, que hi arriba després de rebre reconeixements a Canes.

També ‘Ojos Negros’, òpera prima de Marta Lallana i Ivet Castelo, participarà en la categoria Made in Spain. Totes aquests obres es van gestar a la universitat i que ara comencen a recórrer el circuit de festivals per donar-se a conèixer.

El degà de la Facultat de Comunicació i direcció del màster en Documental de Creació, Jordi Balló, destaca que la presència als festivals com el de Sant Sebastià és una oportunitat per als nous autors. “Es dona veu cinematogràfica a una generació en un moment de les seves vides en què el mercat audiovisual, potser, no els dona confiança”, assegura.

Les quatre produccions que hauran d’esperar fins que comenci la 67a edició del festival, el proper 20 de setembre, per saber si són els guanyadors.