La Tuies, l’Esteve i el gegantó Medir són els gegants de Sant Medir, també coneguts com els gegants de la Bordeta. Aquestes tres figures, vinculades a la parròquia de Sant Medir, no trepitjaven carrer des del 2015. Ara, coincidint amb el 40è aniversari, veïns i entitats han treballat conjuntament per remodelar-los i fer-los ballar amb motiu de la Festa Major de la Bordeta.

 

Tot i que els gegants de la Bordeta es van crear el 1979, fa quatre anys que no participaven a cap acte festiu del barri. El motiu principal era les dificultats per fer-los ballar. “Es van fer en una parròquia obrera, manualment, i eren gegants una mica d’anar per casa: molt alts, amb manasses, i no tenien la seguretat que havien de tenir”, explica Víctor Béjar, cap de colla dels Gegants de Sants.

Gegants de Sant Medir

Per això, es va optar per desmuntar-los i deixar-los tancats a les cotxeres de Sants. Les dificultats de transport dels gegants es van intensificar quan les persones de més alçada de la colla de gegants van abandonar l’equip.

La solució: escurçar l’alçada

Les comissions de festa de la Bordeta van demanar recuperar aquest any els gegants per als actes unitaris de la festa major del barri. Va ser aleshores quan la colla dels Gegants de Sants i altres entitats i veïns del barri van treballar per remodelar les figures i poder-les recuperar per a les festivitats populars. Principalment s’ha escurçat l’alçada dels gegants, s’han cosit vestimentes a mida i se’ls ha dotat de coixins nous.

Albert Muñoz forma part de la comissió de festes de la Rambla de Badal. Assegura que la suma dels esforços de les entitats ha estat clau per aconseguir aquesta fita. “Som gent diversa i maneres de ser diverses que intentem aplegar-nos junts per fer coses per al barri”, explica. Cada persona ha col·laborat de forma diferent per aconseguir que els gegants s’hagin estrenat aquest any al pregó unitari de la festa major. Tothom, diu, ha estat clau per al resultat final: “Fem bo l’eslògan ‘La Bordeta suma’.”