Compromès amb la lluita feminista, així s’ha mostrat aquest dissabte David Lagercrantz a la Setmana del Llibre en Català davant de la premsa i dels lectors de les aventures de la Lisbeth Salander i Mikael Blomkvist . L’escriptor i periodista suec ha presentat ‘La noia que va viure dues vegades’, la sisena entrega de la saga Millennium i que tanca la història que va començar a escriure Stieg Larsson. Lagercrantz ha afirmat que li agrada educar en el feminisme a les seves novel·les. També ha valorat com a positius els canvis que s’estan produint en l’àmbit de la igualtat de gènere, també però ha dit que actualment “hi ha massa homes narcicistes al poder i calen més dones que liderin els països”. D’aquesta manera, s’aconseguiran, ha dit, societats més igualitàries i per tant, més civilitzades.

“Fake news” per polaritzar la societat

Un altre dels temes que centren la darrera novel·la de la saga Millennium són les “fake news” o notícies falses. Segons l’autor suec els polítics les fan servir amb l’objectiu de dividir i polaritzar la societat i això, segons Lagercrantz, “és molt perillós” perquè pot “desencadenar violència”. En aquest sentit ha apel·lat a la responsabilitat dels periodistes alhora de cercar la veritat “més que mai”.

Màxima seguretat

Per preservar la confidencialitat de la història, s’han tornat a desplegar fortes mesures de seguretat. Així, només hi ha una còpia impresa del manuscrit original. A l’editorial sueca Nordsteds només dues persones han tingut accés a l’original, que custodiaven sota tres claus i amb diverses càmeres de seguretat. L’escriptor ha escrit la novel·la sense tenir accés a internet per evitar els hackers informàtics.

Nous reptes per a Lagercrantz

Lagercrantz ha assegurat que celebra posar fi a la saga perquè necessita encarar nous reptes. De fet, l’autor suec ja ha signat un contracte per escriure una novel·la que té com a protagonistes Sherlock Holmes i una dona d’un suburbi pobre. Larsson, que va morir l’any 2004, va escriure les tres primeres entregues, i posteriorment Lagercrantz li va agafar el relleu . En aquesta última entrega, Salander s’haurà d’enfrontar a l’última batalla amb la seva germana Camila. L’última part de la saga, a la venda des del 28 d’agost, l’han publicada més de 50 països . En català, la publica Columna Edicions. La saga que va començar amb ‘Els homes que no estimaven les dones’ ara es tanca amb més de 100 milions d’exemplars venuts a tot el món en les seves cinc primeres entregues.