Taula rodona de BCNegra 2021 celebrada el 30 de gener. Cadascuna de les xerrades d’aquest cicle porten el títol d’alguna novel·la policíaca de la mítica col·lecció de tapa groga “Cua de palla”, d’Edicions 62. En aquest cas, ‘Aixeca’m més amunt’, de Bill S. Ballinger, obre la porta a reflexionar sobre la corrupció. Hi participen els escriptors Jordi Amat i Guillem Frontera, i modera el periodista Jordi Évole, guardonat, entre d’altres, amb diferents premis Ondas.

Jordi Amat

Jordi Amat és escriptor, filòleg i crític literari català. És llicenciat en filologia hispànica i format a la Unidad de Estudios Biográficos. Les seves línies de recerca principals han estat la literatura autobiogràfica i la història intel·lectual catalana i espanyola del segle xx.

Jordi Amat és autor, entre d’altres, de ‘Las voces del diálogo: poesía y política en el medio siglo‘ (2007), ‘Els laberints de la llibertat: vida de Ramon Trias Fargas‘ (2009), ‘La primavera de Múnich: esperanza y fracaso de una transición democrática‘ (2016) o ‘El fill del xofer‘ (2020).


Amat parla de la corrupció a partir del seu èxit de vendes, ‘El fill del xofer‘ (2020), que va per la setena edició en català i la cinquena en castellà. El llibre, centrat en la figura d’Alfons Quintà, ha destapat i ha posat sobre la taula un sistema corrupte, el català, que estava amagat sota l’aparença de normalitat. Amat creu que “la corrupció és un lubricant per al funcionament de la societat. Si hi ha diners, la corrupció fa que el sistema funcioni. És un horror, però és així”. I rebla:


La democràcia du implícita en el seu funcionament, en molts moments, la corrupció. El problema és quan la corrupció esdevé sistèmica
Jordi Amat, escriptor

Sobre el paper dels mitjans de comunicació i del periodisme en la denúncia de la corrupció, Amat opina que la clau és l’autosificència econòmica del periodista o del mitjà: “Si no hi ha lectors que llegeixin i sostinguin econòmicament un mitjà, aquest es veu molt limitat per atacar la corrupció perquè depèn de tercers, potser corruptes”.

Guillem Frontera

Guillem Frontera és un escriptor i activista cultural mallorquí. Va ser fundador i director de la col·lecció de poesia “La Sínia” (1965), on va fer els inicis literaris. Com a periodista, ha col·laborat en premsa escrita, a la ràdio i a televisió, per a la qual ha fet guions originals i adaptacions.

Guillem Frontera és autor, entre d’altres, d”Els carnissers‘ (1968), ‘Cada dia que calles‘ (1969), ‘Rere els turons del record‘ (1970), ‘Tirannosaurus‘ (1977), ‘Galeria d’ombres‘ (1983), ‘Un cor massa madur‘ (1994), ‘La mort i la pluja‘ (2007), ‘Sicília sense morts‘ (2015) o ‘Els plaers i les virtuts‘ (2017).


Frontera parla del seu llibre ‘Sicília sense morts‘(2015), en què s’explica la situació de corrupció a Mallorca, equiparable amb la de Sicília però sense víctimes mortals. Per Frontera, la corrupció es fonamenta en la idea que el triomf a la vida es basa en el diners i no pas en cap altra cosa.


Som corruptes perquè se’ns ensenya des del principi.
Guillem Frontera, escriptor

Frontera, que ha treballat a diversos mitjans de comunicació, afirma que la corrupció mediàtica és imprescindible perquè funcionin les altres corrupcions.