Aquest BCNegra ha estat un festival reivindicatiu, tant pel seu format com per la seva forma. Ho ha deixat clar el comissari, Carlos Zanón, en el balanç de cloenda. Enguany ha estat telemàtic i aquesta condició —que ha suposat tot un repte per a l’organització d’un “transatlàntic”— ha propiciat que es tripliqués l’audiència. En l’edició 2020 va tenir unes xifres d’assistència de 12.000 persones i aquest any clou amb un balanç provisional de 35.000 espectadors. “Al llarg aquests deu dies hem pogut reivindicar el fet cultural com a element essencial per a la societat i des de la Rambla Negra hem fet la nostra particular aportació en defensa de la creació, de la cultura i de la societat omplint-la de literatura, música, còmic i poesia”, ha dit Zanón.
Un festival pensat com un canal de televisió
El Palau de la Virreina ha actuat com a plató del BCNegra 2021 i en total hi han passat 162 participants, dels quals 140 ho han fet de manera presencial i 22 per connexió remota. S’ha hagut d’adaptar una programació que comptava amb autors i moderadors distribuïts en 17 espais dissenyats per a un públic presencial, a un format que fos presencial per als participants, però en línia per al públic. “Hem après que la tècnica ens pot ajudar a no aturar-nos, a poder parlar amb gent d’arreu i a saber que podem tenir aquest enregistrament per sempre més. Però també ens ha ajudat a saber que necessitem la gent, que hem de tornar al carrer l’any vinent, o quan puguem, amb totes les mesures”, ha afegit el comissari.
L’emissió en directe ha permès portar el festival més lluny que mai, arribant no només al públic local com era habitual, sinó obrint-lo a Catalunya i a la resta de l’Estat, així com a Llatinoamèrica. De fet, el lliurament del Premi Pepe Carvalho a l’escriptora Joyce Carol Oates, retransmès en directe per betevé, va registrar una audiència de 23.776 espectadors.
La Rambla, “el lloc on passaven coses”
La Rambla ha estat la protagonista de l’edició i ha estat, sovint, fil conductor d’algunes de les fins a 52 taules rodones que s’han dut a terme. Zanón s’hi ha referit com “el lloc on passaven coses”. “Abans, si tenies una inquietud cultural baixaves a la Rambla”, ha afegit. Precisament, aquesta ha estat la intenció dels organitzadors, retornar la Rambla als barcelonins a través de la literatura. Ha estat, també, un altaveu de llibres. “No ens oblidem que necessitem els llibres per sentir-nos vius, la pandèmia ens ha ensenyat que volem les llibreries”.
betevé recuperarà en diferit, de dilluns, 1 de febrer, a divendres, 5, els debats “Fora de joc”, “La Ciutat i la ciutat”, “Aixeca’m més amunt”, “Escòria” i “El llarg adeu”.