Una finestra gegant que permet veure quasi tot Barcelona des de les altures. És el que ofereix la Sala Mirador del CCCB, un espai situat a la cinquena planta del centre cultural del Raval. Es tracta d’un espai en ús des de fa anys, que l’entitat cultural utilitza per a actes institucionals, com rodes de premsa o debats.

Amb motiu del 20è aniversari del CCCB, fa cinc anys que la sala va començar a obrir-se també al públic com a mirador. El primer diumenge de cada mes, qui ho vulgui pot pujar a la cinquena planta a gaudir de les vistes que ofereix l’espai de manera totalment gratuïta. Durant els mesos estivals, però, les portes obertes al mirador es donen dos cops al mes.

Vistes pràcticament panoràmiques

La Sala Mirador del CCCB es considera un dels punts més emblemàtics del centre de la ciutat perquè les vistes que ofereix són pràcticament de 360º. La visió panoràmica de Barcelona és una oportunitat poc habitual al centre de la ciutat, que només ofereixen emplaçaments com la Basílica de Sant Màrtir Just i Pastor. 

De fet, Teresa Pérez, relacions públiques del CCCB, assegura que és allò que fa realment especial aquest mirador. “Des del Raval, que és on som, pots veure diferents punts de Barcelona. Pots veure els nostres veïns: el MACBA, la Blanquerna… Pots veure la muntanya del Tibidabo i inclús pots veure la piscina olímpica, des d’on es van fer els salts”, diu.

Un desconegut per a molts barcelonins

Cada diumenge que el mirador obre portes hi passen entre 600 i 700 persones. Des del centre cultural asseguren que els visitants a la Sala Mirador es reparteixen en parts iguals entre persones que estan fent una visita al CCCB i d’altres que s’apropen expressament a la cinquena planta.

Tot i això, Pérez assegura que es tracta d’un espai que molts barcelonins desconeixen. Encara que fa cinc anys que el mirador s’obre de manera gratuïta, falta feina per convertir l’espai en un punt de referència entre els locals. “Crec que és una gran notícia que puguem explicar que hi ha aquest espai, que es pugui visitar. Et dona una oportunitat diferent de veure el centre de Barcelona i el nostre centre“, assegura Pérez.

Antic orfenat de la ciutat

Però el mirador no només ofereix vistes, sinó que també permet connectar amb la història de la ciutat. Fins a mitjans dels anys cinquanta del segle XX, l’edifici on es troba el mirador havia estat l’orfenat de Barcelona. És un espai emblemàtic, que forma part del teixit històric i social de la ciutat.

Per aquest motiu, el CCCB també veu les portes obertes al mirador com una oportunitat per apropar la història de l’antic orfenat al públic. A l’espai s’hi projecta ‘Temps de Caritat’, un documental dut a terme pel mateix centre cultural, que concedeix als visitants l’oportunitat de conèixer el dia a dia d’un dels edificis més emblemàtics de principis del segle passat.