L’art urbà del grafiter Rice s’exposa a les pastisseries de la ciutat. Aquests dies ha fet parada a Gràcia el projecte Dolces paraules, en què uneix pintura, literatura catalana i dolços. És una exposició itinerant a peu de carrer que aprofita els aparadors per parlar de desig. Amb aquesta iniciativa, l’artista pretén reivindicar textos que tractin la temàtica LGTBIQ i donar visibilitat als comerços emblemàtics i tradicionals.

Pastisseries convertides en galeries d’art

El grafiter que habitualment pinta retrats al carrer, ara utilitza els aparadors, però segueix a peu de carrer. “Jo sempre faig servir l’espai de carrer, els plafons elèctrics o murs com espais on pintar, reivindicar alguna cosa, el fet d’estar al carrer és important per reivindicar“, explica Rice que en aquest projecte diu que “el que faig és una acció al carrer aixoplugada dins d’un espai interior que és la pastisseria, però és la mateixa idea, arribar a tota classe de públic“. A les parets de Gràcia hi ha la petjada de Rice, però també són un llenç per a molts artistes d’art urbà, que com ell volen mostrar la seva obra a tothom.

El desig en amors no normatius

“Encara que a tu et costi de creure, l’amor, l’amor sencer, aquest amor que, segons tu, només pot existir entre home i dona, existeix també sovint entre dos homes que l’atzar d’una aventura ha unit”. Aquest és un fragment del llibre ‘Un amor fora ciutat’, de Manuel de Pedrolo. És un dels textos en què s’ha inspirat l’artista urbà Rice pel seu projecte Dolces paraules.

Les pastisseries són les galeries d’art que ha triat Rice per parlar de desig, ja que és a través dels dolços com articula aquesta passió en els retrats. Cada pastís s’ha triat en funció de l’especialitat del comerç, per això hi ha xuixos, cassoletes o milfulles. L’obra parla d’aquest desig que s’extreu de textos de la literatura catalana que parla d’amors no normatius. “Parlar del desig, del desig no normatiu, dissident, mostrar d’alguna manera el fet ocult” per Rice és una manera de “reivindicar unes relacions que en algun moment de la història han estat més amagades o més complicades de portar amb normalitat”.

Ideal, Sant Joan i Cusachs

El projecte itinerant Dolces paraules ja va recórrer algunes pastisseries de la ciutat. Ara, Rice reprèn les exposicions temporals i disposa de tres aparadors a Gràcia: a la pastisseria Ideal, a la Sant Joan i a la Cusachs. En aquests establiments es podran veure fins a finals de setmana, després continuarà en altres barris de la ciutat.