Imatges inèdites de la Barceloneta i del front marítim durant la Guerra Civil. Aquesta és la proposta cultural de la Casa de la Barceloneta 1761. “La Barceloneta en guerra” mostra un petita selecció de les més de 5.000 fotografies que Antoni Campañà va fer durant el conflicte bèl·lic a la ciutat.

Material amagat fins ara

Fins fa poc aquest material gràfic reposava amagat en dues capses vermelles en el garatge d’una casa de Sant Cugat del Vallès propietat de la família Campañà. Precisament la família de Campañà ha cedit gratuïtament una trentena d’instantànies per a la mostra. L’exposició ha comptat també amb el suport dels autors del llibreLa capsa vermella’, de l’editorial Comanegra, un llibre que conté la majoria de les fotografies fins ara inèdites de Campañà.

Un fotògraf “utilitzat”

L’historiador de la Casa de la Barceloneta 1761, l’Oriol López Badell, explica que “sembla que l’Antoni Campañà estava una mica enfadat o cansat que les seves fotos s’utilitzessin tant per la propaganda anarquista durant el conflicte durant la guerra com, posteriorment, per les autoritats franquistes per fer propaganda del nou règim. Aleshores les va amargar al garatge de casa seva i no es van recuperar fins ara”.

Imatges quotidianes de la Guerra Civil

La singularitat de les fotos, segons l’Oriol, és que “reflecteixen el barri i el front marítim barceloní des d’un punt de vista molt local, molt barceloní. Fins ara estàvem acostumats a imatges d’altres fotògrafs, potser estrangers, que feien una visió pot ser més dramàtica, i aquesta és una versió, una imatge molt quotidiana de la Guerra Civil a Barcelona”.

Menjadors populars improvisats

Les fotografies també mostren aspectes poc coneguts d’equipaments o institucions de la Barceloneta. Aquest és el cas dels banys de Sant Sebastià que es van convertir en menjadors populars en què els refugiats o les persones sense recursos s’alimentaven. La mostra es pot visitar fins al 28 de març.