El col·lectiu de narradors orals denuncia que s’han quedat fora del darrer pla de desescalada de la Generalitat. En un afegitó, que no va aparèixer en les darreres restriccions, es diu que ja no es poden fer activitats de cara al públic a les biblioteques municipals, i això els ha deixat fora de joc.
Narradors sense veu
L’activitat principal dels narradors és posar veu i interpretar els contes per fomentar la lectura entre els més menuts. Ara, en certa manera s’han quedat sense veu. Els professionals creuen que aquesta prohibició respon a un error de redacció de la norma i per aquest motiu han començat a moure peça.
D’entrada, han traslladat la seva denúncia al Síndic de Greuges, han fet arribar la seva petició a la consellera Alba Vergés i han presentat una proposta de resolució per considerar la narració oral com una art escènica més.
Som cultura
Els professionals de la narració oral creuen que si la cultura ha pogut reprendre l’activitat, no té cap sentit que s’hagi restringit la seva. Al cap i a la fi, asseguren, la seva feina és exactament igual a la que fan els actors i l’única diferència és que interpreten la seva obra en un equipament cultural com les biblioteques.
Els narradors agraeixen al Consorci de Biblioteques de Barcelona l’esforç que ha fet per reprogramar part de la seves actuacions. En aquest sentit han pogut fer algunes lectures directament a grups bombolla dins de les escoles i algunes representacions a teatres.
Els professionals de la narració són optimistes i esperen que en unes setmanes la situació s’hagi normalitzat. Alerten que la feina que fan és bàsica per la primera línia de la cultura representada per les biblioteques i que, a més, son la primera presa de contacte dels futurs lectors amb els contes.