L’associació Amics de la Rambla ha lliurat aquest dimecres, 17 d’octubre, els guardons Ramblistes d’Honor. Els premis, els noms dels quals es van conèixer durant la presentació de la Festa del Roser d’enguany, s’han lliurat al Saló de Cent de l’Ajuntament en un acte oficial presidit per l’alcaldessa, Ada Colau. Els tres guardonats han estat Josep Maria Espinàs, Colita i el Teatre Poliorama. Per primer cop aquest reconeixement ha canviat d’orientació a l’hora de triar guanyadors. Fins ara es tenia en compte la contribució que havien fet els escollits per millorar, divulgar o promoure la Rambla. Ara, en canvi, es fa més ampli el concepte i es tria en funció de com han contribuït a promoure el prestigi de Barcelona.

Josep Maria Espinàs

Josep Maria Espinàs

L’escriptor Josep Maria Espinàs, de 91 anys, ha destacat en recollir el premi “la gran capacitat d’associació” que té la Rambla. Espinàs té una llarga experiència literària i periodística. Té més de 90 llibres publicats, des de novel·la fins a crònica de viatges, obres d’interès cívic, llibres reportatge i volums de memòria. A tota aquesta trajectòria s’hi afegeixen els articles diaris que publica a la premsa des dels anys 70. També ha estat homenatjat per l’Ateneu Barcelonès, que l’ha considerat com un dels “homes més llegits de Catalunya”. La Junta Directiva de l’associació ha decidit atorgar-li el premi en reconeixement a les seves “aportacions a la cultura, a la seva trajectòria literària i a les cròniques”, que han ajudat en els darrers anys a entendre la història de la ciutat i el país.

Colita Isabel Steva

Colita, Ramblista d’Honor

La fotògrafa Isabel Steva, àlies “Colita”, ha reconegut que parlar de la Rambla és “una gran responsabilitat perquè no soc de paraula, soc d’imatge”. Colita és barcelonina i la ciutat ha estat gairebé sempre present en la seva obra. És un referent de la fotografia catalana i espanyola de l’últim quart del segle XX. Està considerada com una de les artistes de la Gauche Divine barcelonina. Ja ha realitzat més de 40 exposicions i ha publicat una cinquantena de llibres amb les seves fotografies. Es considera una fotògrafa tot terreny i la seva obra està recollida al Museu Nacional d’Art de Catalunya, el MNAC. Isabel Steva va rebre el Premi Nacional de Fotografia del Ministeri d’Educació l’any 2014. Segons l’associació Amics de la Rambla, l’artista mereix el premi per la seva “trajectòria professional i el retrat que ha fet de la ciutat i la seva gent”.

Teatre Poliorama

Teatre Poliorama

El guardó al Poliorama l’ha recollit Toni Albaladejo, un dels gestors del teatre, qui ha destacat que “a la Rambla s’han escrit moltes històries, algunes inventades, d’altres certes, i algunes han pujat a l’escenari del Poliorama”. El teatre està situat al tram alt de la Rambla, al número 115 de la rambla dels Estudis. Està considerat com un equipament fonamental per a la vida cultural d’aquest passeig. L’espai es va inaugurar l’any 1894 i la planta baixa del local es va habilitar per fer una sala d’espectacles. Durant un temps va combinar les representacions teatrals amb les sessions de cinema. L’any 1967 va deixar d’oferir al públic cinema per dedicar-se exclusivament al teatre. En aquest espai s’han representat obres de gran renom i referents del nou teatre català com ‘Dakota’ o ‘El mètode Grönholm’. Amics de la Rambla ha decidit que enguany rebrà el guardó perquè “ha contribuït a la cultura teatral de la ciutat i a la vida cultural de la Rambla”.