La seva activitat prolífica l’ha convertit, segons l’Ateneu Barcelonès, en “un dels homes més llegits a Catalunya”. De fet, ha rebut reconeixements com la Creu de Sant Jordi, el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya. Entre els títols publicats, hi ha ‘Combat de nit’, ‘El teu nom és Olga’, ‘Una vida articulada’ o ‘El meu ofici’, a més d’un recull amb els seus millors articles.

Més enllà de l’activitat literària, Espinàs també s’ha dedicat a la música: va ser un dels fundadors de la Nova Cançó, va dirigir la discogràfica Concèntric i ha enregistrat, també, cançons pròpies i versions. És, a més, l’autor d’una peça tan reconeguda com l’himne del Barça. Nascut a Barcelona el 1927, també ha fet publicitat, ràdio i televisió.

L’acte d’homenatge està moderat pel vicepresident primer de la Junta Directiva de l’Ateneu Barcelonès, Joan Maluquer. També hi participen el crític literari Xavier Pla i el filòsof Xavier Antich, a més de la consellera de Cultura, Laura Borràs.

Homenatge a Josep Maria Espinàs a l'Ateneu Barcelonès