Aquests dies, l‘Associació Puja Festes Culturals Bengalís celebra la Durga Utshav amb danses tradicionals, àpats, oracions o imatges de la deessa Durga, entre altres activitats. Per tal que tothom s’hi senti partícip s’han editat fulletons sota el nom de Festivitats religioses a Ciutat Vella.

A les 20 h d’aquest dijous, els assistents han encès en un local del número 84 del carrer del Carme mig centenar d’espelmes per resar a la deïtat. És una norma i un ritual per honorar-la. També li han ofert aliments i s’han assegut a terra en comunitat.

Què és la festa Durga Utshav?

Durant la segona meitat del mes d’octubre, l’hinduisme celebra la festivitat en honor a la deessa Durga. És típica de l’Índia i de Bangladesh, i dura una setmana. Destaquen les representacions teatrals, els recitals de textos, les processons populars o les ofrenes de flors i aliments. En àmbit culinari, són freqüents les elaboracions de plats tradicionals i els dejunis.

La deessa Durga

Aquesta divinitat representa el bé sobre el mal, i precisament durant la celebració es commemora la seva lluita. Són nou dies d’activitats que es porten a terme a les diferents regions de l’Índia i als països amb comunitats hinduistes com la de Barcelona. S’escenifica, com defineix el col·lectiu, “la lluita que tot ésser humà porta a terme en el seu interior per dominar les pròpies passions i contradiccions. L’objectiu és aconseguir la unitat i la restauració de l’estat de plenitud primordial que simbolitza la victòria final, al desè dia (‘vijaya dashami’).”